20150211-145338-L-1920x1281we
- Arbejdsgiverne skriger på uddannet og faglært arbejdskraft, og derfor kan det jo undre, at det samtidigt ikke lykkes at oprette de nødvendige lærepladser. Der ligger en stor opgave foran os med at få løst dette ældgamle problem, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S) (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der skabes færre pladser til lærlinge: Det er meget bekymrende

30. jan 2020, 23:00
Antallet af lærepladser er faldet det seneste år. Udviklingen står i kontrast til målsætningen fra den seneste trepartsaftale. "Samfundet lever ikke op til deres ansvar", siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil til A4 Arbejdsliv.

Opdateret 10.00 med en tilføjelse i citat fra DA

Intentionerne er gode, men realiteterne er ikke.

Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at antallet af nye uddannelsesaftaler om lærepladser faldt med cirka 1.200 i de 12 måneder op til november 2019, hvis man sammenligner med samme periode et år tidligere.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ser med alvor på udviklingen.

LÆS OGSÅ: Ville fyre tre tillidsvalgte: Nu trækker arbejdsgiver i land

- Vores samfund har hårdt brug for tømrere, murere og alle de andre professioner, der kommer ud af vores erhvervsuddannelser. Vi skal fra hele samfundets side gøre alt, hvad vi kan, for at få flere lærepladser. Og her lever samfundet ikke op til sit ansvar, når vi har kvalificerede elever, der kan og vil. Det er bekymrende, siger børne- og undervisningsministeren til A4 Arbejdsliv.

Arbejdsgiverne skriger på uddannet og faglært arbejdskraft, og derfor kan det jo undre, at det samtidigt ikke lykkes at oprette de nødvendige lærepladser. Der ligger en stor opgave foran os med at få løst dette ældgamle problem
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil

Kort efter sin tiltræden gjorde hun præcis denne udvikling til en mærkesag.

- Når jeg er færdig med at være minister, så gider jeg ikke at diskutere praktikpladser mere. Det kan ikke være rigtigt, at alle stærke kræfter i vores samfund har diskuteret det her i mere end to årtier og fortsat ikke har løst problemet. Så er det de forkerte håndtag, man har fat i, siger hun og henviser til, at hun allerede som 16-årig stødte på problemerne med praktikpladser, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil i september til A4.

LÆS OGSÅ: ”Når jeg er færdig som minister, gider jeg ikke at diskutere praktikpladser mere”

Ifølge ministeriet var der i november 2018 indgået 44.972 uddannelsesaftaler. I november 2019 var det tal faldet med tre procent til 43.756 aftaler.

Undrer sig over arbejdsgivere

Udviklingen står i kontrast til målsætningen fra den seneste trepartsaftale, hvor målet er, at der løbende skal indgås flere aftaler, så der i 2025 er 8.000-10.000 flere aftaler end i 2016. 

- Arbejdsgiverne skriger på uddannet og faglært arbejdskraft, og derfor kan det jo undre, at det samtidigt ikke lykkes at oprette de nødvendige lærepladser. Der ligger en stor opgave foran os med at få løst dette ældgamle problem, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Disse tal er meget bekymrende. Efter at vi i 2018 så en positiv udvikling i antallet af nye praktikpladser er det bedrøveligt, at stigningstakten ikke er fortsat i det seneste år. Der indgås stadig flere uddannelsesaftaler, end da vi lavede trepartsaftalen, men med det seneste års udvikling bliver jeg lidt bekymret i forhold til vores fælles målsætning om 10.000 flere uddannelsesaftaler i 2025.
Næstformand i FH Nanna Højlund

Uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening, Jannik Bay, vælger at glæde sig over virksomhedernes indsats i 2018:

- Det er afgørende, at der bliver skabt flere praktikpladser. Derfor er det også positivt, at virksomhederne i 2018 overpræsterede og skabte flere praktikpladser end det, der var forudsat i trepartsaftalen. De seneste tal viser, at der også i 2019 er skabt flere pladser end i 2016. Men i et lavere omfang end i 2018, så vi er slet ikke i mål, og vi skal fortsat have fokus på at skabe praktikpladser, skriver han til A4 Arbejdsliv.

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ser man ikke positivt på udviklingen: 

- Disse tal er meget bekymrende. Efter at vi i 2018 så en positiv udvikling i antallet af nye praktikpladser er det bedrøveligt, at stigningstakten ikke er fortsat i det seneste år. Der indgås stadig flere uddannelsesaftaler, end da vi lavede trepartsaftalen, men med det seneste års udvikling bliver jeg lidt bekymret i forhold til vores fælles målsætning om 10.000 flere uddannelsesaftaler i 2025. Vi har jo aftalt, at vi skal drøfte praktikpladssituationen med arbejdsgiverne og regeringen, når de private overenskomster er på plads, siger FH-næstformand Nanna Højlund til A4 Arbejdsliv. 

LÆS OGSÅ: 45 vindere ved DM i Skills

Med det seneste års tilbageskridt er der nu kun 1.100 lærepladser mere end i 2016. Det er langt fra målet, og der skal derfor ske noget, lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil:

- Jeg tror, vi må erkende, at de værktøjer, vi har nu, ikke er tilstrækkelige til at dæmme op for den udfordring, som de manglende lærepladser udgør. Og jeg mener, der ligger en fælles opgave foran os – parterne, staten og skolerne - i at finde en løsning på det her problem, som, trods tidligere aftaler, ser ud til at fortsætte.