Dennis Nørmark:
Det er ikke ligegyldigt hvad du kalder jobbet

Dennis_N__rmark_1650px
21. mar. 2021 09.30

FORSVARSMINISTER TRINE BRAMSEN har sat sindene i kog blandt de mænd og kvinder i uniform, hun er øverste chef for. Særligt har én ting været opfattet som intet mindre end en provokation: at forsvarschefen skulle finde sig i, at blive omtalt som styrelseschef ud fra Bramsens nøgterne konstatering af, at det jo var det, han var.

LÆS OGSÅ: Bramsen indkalder til dialog: Soldater og officerers kritik er ny for mig

Formelt har Bramsen ret. Styrelser varetager den daglige drift af forskellige statslige opgaver, og som sådan er den nye forsvarschef, Flemming Lentfer, derfor også på papiret en styrelseschef. Vi har bare ikke for vane at omtale forsvaret som en styrelse, hvilket vi i øvrigt heller ikke gør med politiet, hvor vi også har en rigspolitichef og ikke en styrelseschef for politiet. Det er der historiske grunde til, men også følelsesmæssige.

Soldaterne har brug for et formelt hierarki med nogle ekstremt klare kommandoveje, fordi det arbejde, de udfører, er så alvorligt og farligt, som det er. Det er i hvert fald deres begrundelse: "Jeg ville heller ikke drage i krig for Miljøstyrelsen", som en chefsergent udtalte det til Berlingske under den tilspidsede debat.

Glemt kodeord