Den Blå Planet fyrer tillidsvalgte

12. sep. 2020 04.00
En tredjedel af dyrepasserne hos Den Blå Planet er blevet fyret. Heriblandt to tillidsvalgte, og det møder hård kritik fra 3F.

Det er ikke kun ledelsen for Zoologisk Have i København, der har fyret en tillidsrepræsentant.

Det samme har ledelsen hos Danmarks nationale akvarium, Den Blå Planet på Amager.

Nordeuropas største akvarium har fyret tre ud af i alt ni dyrepassere på arbejdspladsen. En af de fyrede var tillidsrepræsentant for dyrepasserne, mens en anden havde beskyttelse som tillidsrepræsentant, fordi han var medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem.

Sagen er endt med, at de to tillidsvalgte har fået en ubetinget fritstilling og seks måneders løn. Samt en særlig godtgørelse på i alt 351.000 kroner, hvilket svarer til fire og en halv månedsløn til hver.

Blandt de fyrede er 3F’er Mette Kvist Nielsen. Hun arbejdede som faglært dyrepasser hos Den Blå Planet i syv år og var tillidsrepræsentant i de tre.

I slutningen af juni blev hun fyret. Den officielle begrundelse var økonomiske nedskæringer som følge af corona-pandemien.

Ifølge Mette Kvist Nielsen blev de tre fyrede dyrepassere afskediget, fordi de fik færrest point på et skema, som ledelsen hos Den Blå Planet præsenterede medarbejderne for et par dage efter fyringsrunden.

- Jeg føler, at skemaet var lavet efter, hvem man gerne ville af med. Det handlede om, at de især ville af med det medarbejdervalgte bestyrelsesmedlem og mig, fordi vi var kritiske over for ledelsen, når der var behov for det. Det handlede ikke om vores faglige kompetencer. Det er en grim tendens, at tillidsrepræsentanter bliver fyret for tiden. Det gør andre kolleger i branchen bange for at tage posten som talerør for medarbejderne, siger hun.

3F Kastrup førte sagen for de tillidsvalgte, som er medlemmer af fagforeningen.

- Det er meget trist, at Den Blå Planet fyrer tillidsvalgte. Den Blå Planet er i økonomiske vanskeligheder, men åbenbart ikke mere, end at de har råd til at betale flere hundrede tusinder i godtgørelse for usaglige afskedigelser af de tillidsvalgte, siger faglig sekretær Lars Brogaard.

Den Blå Planet har – ligesom Zoologisk Have København – modtaget lønkompensation fra staten under corona-krisen. Desuden blev der i løbet af blot fem dage i maj samlet 2,3 millioner kroner ind hos befolkningen til akvariet i Kastrup, fremgår det af en pressemeddelelse fra Den Blå Planet.

Fagbladet 3F har forsøgt at få kommentarer til fyringerne og kritikken fra direktøren for Den Blå Planet, Jon Diderichsen.