FotoBenteJ__ger-sosuassistent_plejehjem__3_
Der er stor forskel på, hvor mange ansatte, der arbejder på deltid i de forskellige kommuner. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger

DA:
Flere kommunalt ansatte på fuld tid kan afhjælpe stort problem

22. jun. 2021 07.37
Hvis lidt flere kommunalt ansatte skruer arbejdstiden op, kan det afhjælpe en stor del af problemet med manglende hænder i kommunerne, lyder det fra DA.

Der mangler i den grad hænder i landets kommuner. 

Og den store mangel på medarbejdere bliver ikke bedre af, at 26 procent af de kommunalt ansatte arbejder på deltid.

Men hvis bare lidt flere pædagoger, sosuer og andre kommunalt ansatte skruer arbejdstiden op til fuld tid, vil en stor del af problemet blive løst. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Ny aftale: Garanterer sosu-elever en læreplads

Der er stor forskel på, hvor mange ansatte der arbejder på deltid i de forskellige kommuner.

I Tønder Kommune er det 37 procent af medarbejderne, der arbejder mindre end 37 timer om ugen, mens det i Høje Taastrup kun gælder for omkring 20 procent af de ansatte. Hvis alle kommuner kunne sænke mængden af deltidsansættelser til omtrent det samme niveau som Høje Taastrup, ville det øge beskæftigelsen med 6.100 fuldtidspersoner, konkluderer DA i sin analyse.

- Vi befinder os i en overgangsperiode fra en coronakrise til det, der kan blive et kraftigt opsving, og allerede nu oplever vi en mangel på arbejdskraft både i offentlige og private virksomheder og i snart sagt alle faggrupper. Så vi har i den grad brug for flere hænder, og vi kan komme et godt stykke af vejen på en enkel og god måde, hvis bare de kommuner, der har mange deltidsansatte, kan få lidt flere af dem over i fuldtidsarbejde, siger Jacob Holbraad, der er direktør i DA, til Politiken.

Konkret foreslår han, at regeringen tager affære og pålægger kommunerne at sænke deltidsansættelserne fra det nuværende gennemsnit på 26 procent til 21 procent frem mod 2025. Det kan ske ved de årlige økonomiforhandlinger mellem stat og kommuner eller ved finanslovsaftalerne, slår DA-direktøren fast.

Men det er ikke så enkelt, mener Michael Ziegler (K), der er borgmester i Høje Taastrup og formand for løn- og ansættelsesudvalget i Kommunernes Landsforening. Han peger på, at det kan være et problem at skulle afvise ansøgere, der ikke vil arbejde på fuld tid, når man har brug for al den arbejdskraft, man kan få.

LÆS OGSÅ: 60-årig kommunalchef siger op og bliver sosu-elev: Jeg vil gøre en forskel