De hjemmearbejdende må ikke blive glemt under genåbning

Hjemmearbejde_kvinde_k__kkenbord_Flemming_Krogh_Ritzau_Scanpix_1650px
HK Stat savner en klar melding fra regeringen til de hjemmearbejdende - hvornår kan kolleger igen mødes på den fælles arbejdsplads? Foto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpix
29. apr. 2021 13.16
Hjemmearbejde har vist sig som en stor gevinst for Danmark under coronakrisen. Samfundet blev også holdt i gang af fleksibelt indstillede danskere, der isolerede sig ved den bærbare med virtuelle møder og stor produktivitet hjemme ved stuebordet. Men hvornår bliver det muligt for dem at mødes igen på den fælles arbejdsplads?

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Stat.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Danmark er netop nu i gang med en større åbning af samfundet efter en langvarig coronanedlukning. Der er blevet lukket op for næsten alle butikker og restauranter, du kan igen komme helt tæt på en frisør, og det er nu muligt at få en øl med sidevogn på værtshus med vennerne. Samtidig lemper politikerne på restriktioner omkring forsamlingsforbud og tilskuere til sportskampe. Det skriver HK Stat.dk.

Men der er endnu ingen klar melding om, hvad der er i udsigt for den million danskere, der nu for manges vedkommende har arbejdet hjemme fra den bærbare på spisebordet i mere end et år. Den melding fortjener de alle at få et bud på, så de kommer ud af uvisheden, mener HK Stats formand, Rita Bundgaard:

LÆS OGSÅ: Psykologer: Ansatte i knæ efter måneders corona-hjemmearbejde

- Vi anerkender præmissen for den igangværende genåbning: at mange stadig arbejder hjemme er en forudsætning for, at der kan genåbnes på andre områder. Børn kan komme i skole, folk kan handle og gå ud at spise. Men vi mener også, at den million lønmodtagere, der i mange tilfælde i mere end et år har arbejdet hjemmefra og vist stor ildhu og effektivitet, bør have besked om, hvornår de kan forvente at skulle møde kollegerne fysisk igen på arbejdspladsen, siger Rita Bundgaard til HK Stat.dk.

LÆS OGSÅ: Nogle af os bliver depressive af hjemmearbejde: 'I bund og grund er vi sociale væsner'

Regeringen har lagt op til at tage stilling til det fortsatte hjemmearbejde efter 6. maj. HK Stats formand mener, at det i den forbindelse er vigtigt, at regeringen – uanset hvilken beslutning der tages om de statsansattes bidrag til smittebekæmpelsen i kraft af hjemmearbejde – forklarer sin beslutning, og at fortællingen om netop de hjemmearbejdendes bidrag til at minimere risikoen for omfattende smittespredning bliver tydelig for enhver.

Fleksible og produktive hjemmearbejdere

- Det svarer lidt til, at alle venter på toget – og så stopper det kun for nogle af de ventende passagerer. Og ingen har forklaret, hvorfor det ikke kom til alle, eller om der er et andet tog på vej. Man finder jo nok ud af, hvordan man kommer videre, men man føler sig ikke som en del af rejsen eller som en værdsat passager, siger Rita Bundgaard.

LÆS OGSÅ: Brevkasse med Leif Donbæk: Er det arbejdsgivers ansvar, hvis hjemmearbejde knækker dig?

Formanden pointerer, at HK Stat nøje følger situationen på statens arbejdspladser og selvfølgelig retter sig efter regeringens og sundhedsmyndighedernes anbefaling og beslutninger.

- De mange, der blev sendt i hjemmearbejde, har fundet nye løsninger, har været både fleksible samt produktive, og i det hele taget har de løst opgaven på fantastisk vis. De fleste har fundet ud af, at hjemmearbejde skal være en del af deres kommende arbejdsliv, men de har også fundet ud af, at de savner deres kolleger og den ekstra energi, det giver at være sammen om opgaver på jobbet. Så de vil gerne have samme mulighed for at vende tilbage på arbejde som resten af samfundet – eller i det mindste få en melding om, hvornår det kan blive en realitet, siger Rita Bundgaard.