De første coronavacciner på vej til Danmark

20201207-162937-L-1920x1920we
- Det er jo en begrænset mængde vacciner, vi modtager i første omgang, og dem skal vi reservere til de allermest sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
17. dec. 2020 12.56
Sundhedsstyrelsen har informeret regioner, kommuner og læger om, hvordan coronavaccinen skal organiseres.

De første coronavacciner er på vej, og planerne for den indledende vaccinationsindsats er på plads.

Beboere på plejehjem, sårbare ældre og frontpersonale i sundhedsvæsenet vil modtage vaccinen først.

Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside torsdag.

Styrelsen har sendt besked ud til regioner, kommuner og praktiserende læger med planer for, hvordan første fase af vaccinationsindsatsen skal organiseres.

Forberedelserne er derfor i fuld gang alle steder.

- Det er jo en begrænset mængde vacciner, vi modtager i første omgang. Dem skal vi reservere til de allermest sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Beboere på plejecentre og personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen vil modtage information om tilbuddet fra deres institution eller arbejdsplads.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) oplyser, at det bliver praktiserende læger, der skal vaccinere alle plejehjemsbeboer.

Andre i helt særlig risiko for coronavirus kan blive kontaktet af egen læge eller sygehus.

Ældre vil løbende blive inviteret efter fødselsdato over e-boks.

Når der efterhånden kommer større mængder af vaccinen til Danmark, vil de blive fordelt ligeligt og på samme tid mellem regionerne efter befolkningstal.

Vaccinationerne vil primært ske i vaccinationscentre oprettet af regionerne.

Nogle vil blive vaccineret på for eksempel deres plejehjem. Personale i sundhedsvæsenet vil blive tilbudt vaccinen på arbejdspladsen.

Samtidig vil Sundhedsstyrelsen over jul og nytår sende et brev via e-boks til alle danskere over 18 år. Her vil man blive informeret om den kommende vaccine.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger ifølge TV2, at de første danskere forhåbentligt kan vaccineres før den 27. december.

Ifølge formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, vil alle EU-medlemslande begynde at vaccinere mellem den 27. og 29. december.

Det afhænger dog af, at vaccinen bliver godkendt i EU, hvilket der skal tages stilling til den 21. december.

/ritzau/