Dansk skuespiller krænket og udskammet:
'Du tog ham jo selv med hjem'

Dorte
51-årige Dorte Rømer har gennem sine år i teaterbranchen oplevet krænkelser utallige gange. Foto: PR-foto
24. dec. 2020 10.30
Dorte Rømer har været udsat for et voldtægtsforsøg i forbindelse med sit arbejde. - Når jeg har fortalt om det, har jeg ofte fået spørgsmålet: Hvad havde du regnet med, når du tager en instruktør med hjem? Hun oplever, at mange kvinder i branchen ikke tør tale om krænkelser af frygt for at blive udskammet og ikke booket til næste job.

Kære læser

Denne artikel blev oprindeligt bragt 9. september 2020 - lige før efterårets sexisme debat skabte en stor dagsorden. I juledagene genpublicerer vi historier, som vores læsere har været særlig interesserede i i årets løb. Artiklen er åbnet uden betingelse om abonnement.

Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Glædelig jul!

Han løber efter hende efter forestillingen og spørger, om hun giver et lift. De sludrer hele vejen, til de er ved hendes lejlighed. Han vil gerne fortsætte snakken, tale om nye projekter og sådan.

LÆS OGSÅ: Freelancere og praktikanter bliver oftere krænket: De er lette ofre

- Man er jo sulten for nye roller som skuespiller, så jeg foreslår, at vi tager en øl på en bar lige over for min lejlighed, fortæller 51-årige Dorte Rømer, om den oplevelse hun havde, da hun var i 20’erne.

’Hold nu op, Rømer, vi kan da ligeså godt gå op til dig, du kender mig da’, siger han.

Og det gør de. Rømer, som hun plejer at blive kaldt, og instruktøren på forestillingen havde arbejdet sammen før. Og hun kendte også hans kone og deres barn, og han havde lige fortalt, at der var et nyt barn på vej.

Han sætter et knæ på min hofte, og flår skjorten af mig
Dorte Rømer, skuespiller

Dorte sætter vand over til kaffe. Han sidder i en stol, og hun sidder i sofaen overfor. Ud af det blå farer han over hende.

- Han sætter et knæ på min hofte, og flår skjorten af mig. Jeg blev simpelthen så bange og tænkte ’det går helt galt’.

Dorte forøger at nå hoveddøren, hun vil have, folk skal høre hende. Han griber fat i hende foran hendes spejlvæg ’Kan du ikke se, hvor godt, vi ser ud sammen?’, siger han. Det eneste, Dorte tænker, er ’jeg må ikke komme ned og ligge, jeg må ikke komme ned og ligge’. Det lykkes hende at kæmpe sig fri og nå hoveddøren. Højt siger hun ”du skal gå nu”. Det gør han.

Freelancere er mere sårbare, fordi man så gerne vil have det næste job, og for alt i verden undgå prædikatet ”besværlig”
Dorte Rømer, skuespiller

Dagen efter på teatret, tør han ikke se hende i øjnene. Han lader som ingenting. Hun melder ham til politiet, der kan se, at der allerede ligger to lignende sager på instruktøren. Da hun ikke har beviser nok, bliver han aldrig sigtet.

- Jeg havde jo ingen synlige beviser, ingen blå mærker, ingen der havde set os, og jeg havde selv inviteret ham med op, siger hun med et suk.

Du vil ikke være besværlig

Dorte Rømer blev ikke hyret, da forestillingen fortsatte på turné. Og så er vi helt inde ved stridens kerne. For det er nemlig oftest løst ansatte, som er ofre for krænkelser. Det bekræfter formanden for Dansk Skuespillerforbund Benjamin Boe Rasmussen. Det kan du læse mere om her.

Dorte Rømer var netop freelancer, da hun blev forsøgt voldtaget.

- Freelancere er mere sårbare, fordi man så gerne vil have det næste job, og for alt i verden undgå prædikatet ”besværlig”. Ingen gider hyre hende den besværlige. Samtidig er freelancere i en situation, hvor de ikke er en del af det kollegiale fællesskab, de bliver ikke opdaget på samme måde som de fastansatte. De er også nemmere at krænke, fordi de hurtigt forsvinder igen, forklarer hun.

Desuden vil jeg have lov til at tale højt om, hvad der foregår. Det er ikke lovligt, det er ikke tilladt, og det er strafbart
Dorte Rømer, skuespiller

Dorte Rømer er ikke klar over, om problemet i branchen stadig er lige så stort, som da hun var ung, for, som hun selv siger, så er hun i en alder, hvor hun ikke er ’fuckable’ længere. Men hun er ikke i tvivl om, at krænkelserne stadig eksisterer. En undersøgelse fra Dansk Skuespillerforbund fra 2018 viser, at hele 40 procent i branchen har oplevet seksuelle krænkelser.

I 2017 da MeToo-bølgen rasede, gik Dorte Rømer sammen med en kollega om at indsamle historier fra kvinder i teater- og filmbranchen, der har oplevet krænkelser. Det blev til en oplæsning på Betty Nansen.

Hun har siden fortalt om krænkelserne, da Nordisk Ministerråd var samlet i Sverige i efteråret 2019.

Dødstrusler

Det har ikke været gratis at være åbenmundet. Dorte Rømer har oplevet dødstrusler. Der er mails, der er blevet sendt til hende fra anonyme, der både truer med at slå hende, hendes mand og deres 10-årige datter ihjel. Alligevel kunne hun ikke drømme at forlade branchen eller lukke munden.

- I forhold til truslerne, er det for sent at trække mig ud af debatten. De glemmer mig aldrig. Desuden vil jeg have lov til at tale højt om, hvad der foregår. Det er ikke lovligt, det er ikke tilladt, og det er strafbart. At være skuespiller er vores profession, det er noget, de fleste af os har drømt om, siden vi var børn. Vi har knoklet fire år på teaterskolen, og vi har arbejdet som postsorterer og opvaskere, for at få lov at lave det vi elsker, så er det fandeme ikke fair, at det skal tages fra os, siger Dorte Rømer.

Og hun mener heller ikke, det er fair, at man ikke tør tale åbnet om de krænkelser, man har været udsat for.

Bare tag Sofie Linde. Hun bliver udskammet og latterliggjort for ikke at sige krænkerens navn, men jeg vil vove at påstå, at det ville blive kaldt en ’heksejagt’, hvis hun gjorde
Dorte Rømer, skuespiller

- Det er jo blandt andet det, der skal til for at forebygge krænkelserne.

Dermed ikke sagt, at hun ikke forstår, at der er kvinder, der vælger at tie.

- Når jeg har fortalt om voldtægtsforsøget, så har jeg ofte fået stillet spørgsmålet: 'Hvad havde du regnet med, når du tager en instruktør med hjem i din lejlighed'? Eller: 'Nu spiller du offer, og det er ikke fair, at hænge andre ud'. Bare tag Sofie Linde. Hun bliver udskammet og latterliggjort for ikke at sige krænkerens navn, men jeg vil vove at påstå, at det ville blive kaldt en ’heksejagt’, hvis hun gjorde, siger Dorte Rømer og fortsætter:

- Jeg har talt med voldtægtsofre, der siger, at de ville ønske, de aldrig havde meldt deres voldtægtsforbryder, eller havde talt åbnet om det, for det er næsten værre at skulle forholde sig til alle de spørgsmål fra folk, der prøver at mistænkeliggøre og latterliggøre dig.

Lille du

Voldtægtsforsøget var ikke den eneste krænkelse, som Dorte Rømer har været udsat for i branchen. Hun har ikke tal på, hvor mange gange, hun er blevet talt ned til med sætninger som ”lille du”.  Hun har fået klap i røven, og siddet på et kontor med en instruktør, der har set pornofilm. Hun har sågar oplevet, at en instruktør morede sig ved at læse frække annoncer op foran hende. Fælles for alle, der har krænket hende, er, at det har været mænd, der har været hendes overordnede.

Hun har også oplevet, at et manuskript er blevet ændret over natten, så hun helt uforberedt, skulle have en sexscene med en skuespiller, hun aldrig havde mødt.

Det er os voksne, der skal beskytte de unge. Nu er jeg fuldstændig kold i røven, om jeg bliver fyret
Dorte Rømer, skuespiller

- Så skulle vi bare improviserer. Det var frygteligt, mine knæ var gnubbet til blods efterfølgende. Jeg har talt med rigtig mange, der har fået deres grænser overskredet foran kameraet, endda foran publikum.

Dorte Rømer har flere forslag til, hvad man kan gøre i branchen for at forebygge den slags.

- Når du laver slås-scener, er der en særlig koordinator på, når du laver danse-scener er der en koreograf på, men når det drejer sig om sexscener, så skal skuespillerne bare improvisere. Der skal simpelthen være en på settet, der kan sige, 'du lægger din hånd der, og dit ansigt lægger du der, hvor lyset rammer'. Det behøver slet ikke blive mekanisk. Vi er jo skuespillere, vi er uddannet i at få det til at se ægte ud.

Hvorfor gider du blive ved med at kæmpe?

LÆS OGSÅ: Sexismen lever på arbejdspladsen: 'Man er et dyr på en dyrskueplads'

- Det er os voksne, der skal beskytte de unge. Nu er jeg fuldstændig kold i røven, om jeg bliver fyret. Du kan tro jeg siger det højt, hvis jeg oplever, der foregår noget upassende.

Har du oplevet krænkelser?

Har du oplevet krænkelser på dit arbejde, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til [email protected]