Foto: Foto: Dansk Metal

Debat: Dansk Metal: Er Løkke klar til at styrke seniorførtidspensionen?

11. apr 2019
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]
Det har næppe undgået nogens opmærksomhed, at folketingsvalget er lige rundt om hjørnet.

JA, FAKTISK SKULLE MAN TRO, at valget allerede var skudt i gang. Men mens vi venter på, at Lars Løkke, og måske Sólrun, trykker på valgknappen, kan politikerne jo lige så godt trække i arbejdstøjet og få landet et bredt forlig, der styrker ”sikkerhedsnettet” for dem, der har allermest brug for det.

Et bredt forlig, der nærmere bestemt styrker seniorførtidspensionen.

Seniorførtidspensionen skal nemlig være en reel mulighed for blandt andet de metalarbejdere, der ikke kan arbejde frem til den stødt stigende folkepensionsalder. Et langt arbejdsliv på fx produktionsgulvet vil helt naturligt betyde et svækket helbred og nedslidning for visse medlemmer. Dem skal vi tage bedre hånd om end vi gør i dag.

Seniorførtidspensionsordningen blev besluttet som en del af tilbagetrækningsreformen i 2011, hvor man samtidig markant forringede efterlønnen. Bag aftalen stod Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Om den nye ordning udtalte statsminister Lars Løkke Rasmussen ”… vi ønsker jo altså at lave en ordning, der gør, at folk, hvis de er slidt ned, kan komme på seniorførtidspension.”. Partierne bag aftalen forventede, at 1.780 danskere hvert år skulle tildeles seniorførtidspension. Knap 9.000 nedslidte danskere skulle være dækket af ordningen i 2018.

MEN HVORDAN ER DET SÅ gået siden da?

Ved udgangen af 2018 var der i omegnen 1.460 danskere, der havde fået tildelt en seniorførtidspension. Altså 7.500 personer færre end de forventninger, som statsministeren i sin tid gav udtryk for. Samtidig kan vi i et ministersvar se, at kun 36 af dem er metalmedlemmer.

At så få har fået tildelt en seniorførtidspension skriger til himlen om, at politikerne bliver nødt til at finde arbejdstøjet frem. Kriterierne skal lempes.

I Dansk Metal har vi tre forslag. For det første skal seniorførtidspension kunne tildeles op til 10 år før den gældende pensionsalder. For det andet skal vurderingen af arbejdsevnen lempes jo tættere man kommer på pensionsalderen. Kort sagt, skal en væsentlig og varigt nedsat arbejdsevne udløse ”adgang” til ordningen.   

FOR DET TREDJE SKAL ARBEJDSEVNEN alene vurderes i forhold til tidligere erhverv og de erhverv, man umiddelbart vil kunne varetage. Sagt på en anden måde: en smed skal ikke vurderes i forhold til et job som receptionist (og omvendt).

Men seniorførtidspension kan og skal ikke stå alene. For Dansk Metal er det vigtigt, at der kommer forskellige muligheder. Udover seniorførtidspension gælder det efterlønnen og en mere differentieret tilbagetrækning, som Socialdemokratiet har bragt på banen.

Lars Løkke, vi regner med, at du holder ord og leverer en seniorførtidspension, der reelt betyder, at nedslidte kan få den ”exit” fra arbejdsmarkedet, du talte om tilbage i 2011.