Dansk lægepar har snydt skatteborgerne for millioner

20210124-131429-A-1920x1277we
Lægeparret har indrømmet, at de har snydt med faktureringerne og har indgået forlig på 1,1 millioner kroner. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
19. apr. 2021 13.29
Et fynsk lægepar har snydt for op mod 1,8 mio. kroner og har fået frataget retten til at drive praksis.

Et lægepar fra Fyn har svindlet for op mod 1,8 millioner kroner. Det kan TV 2 Fyn afsløre.

Parret har indrømmet, at de har snydt med faktureringerne og har indgået forlig på 1,1 millioner kroner. Men Regionsrådet skal stadig tage stilling til, om de vil melde parret til politiet, så der kan blive ført en straffesag.

LÆS OGSÅ: Bivirkninger efter coronavaccination anerkendt som arbejdsskade: Har krævet behandling og indlæggelse

Praktiserende læger aflønnes med et fast honorar per patient. De aflønnes forskelligt alt efter, om konsultationen er foregået fysisk, via telefon eller via video. Derudover er der også forskel på aflønningen alt efter, hvilken type behandling det er, som lægen har foretaget. 

Ifølge TV 2 Fyn er der blandt andet fundet eksempler på, at parret har taget betaling for fysiske konsultationer eller videokonsultationer, selvom konsultationerne er blevet foretaget over telefonen.

Heldigvis er der meget få af den slags tilfælde, men jeg ser meget alvorligt på det. Det er skatteborgernes penge, og derfor forfølger vi også den type af sager hele vejen.
Bo Libergren (V), formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen

For videokonsultationer eller fysiske konsultationer er taksten på henholdsvis 165 og 147 kroner - altså en meget højere takst end telefonkonsultationerne, der er på 29 kroner.

- Jeg kan bekræfte, at vi desværre i øjeblikket har en sag med nogle læger, der har overfaktureret regionen. Det er dybt ærgerligt. Heldigvis er der meget få af den slags tilfælde, men jeg ser meget alvorligt på det. Det er skatteborgernes penge, og derfor forfølger vi også den type af sager hele vejen. Jeg bliver selvfølgelig forarget, siger Bo Libergren (V), formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen, til TV 2 Fyn.

Snyd er sjældent

Region Syddanmark afregner for 4,5 milliarder om året for ydelser i forbindelse med omkring to millioner konsultationer for de praktiserende læger.

Regionerne baserer deres afregning med lægerne på tillid. Det vil sige, at lægerne selv indberetter til regionerne. Frank Ingemann Jensen, der er afdelingschef for praksisområdet i Region Syddanmark, siger til TV 2 Fyn, at de fleste læger er samvittighedsfulde, men at der er brodne kar.

I løbet af de 30 år, hvor han har beskæftiget sig med området, kan han huske fem-ti større sager, hvor der er blevet snydt bevidst med afregningen for mindst flere hundredetusind kroner.

Han forklarer, at snyd som regel bliver opdaget, hvis it-systemer viser afvigelser i afregningerne.

LÆS OGSÅ: DSB eksperimenterede med personale-brug: Aflyste 22 tog uden grund

Lægeparret har mistet retten til at drive selvstændig praksis. De har derfor solgt deres forhenværende praksis. De har dog ikke mistet deres lægeautorisation og kan derfor fortsætte som læger i en anden praksis.