20200614-153300-L-1920x1279we
Kristian Thulesen Dahl har efter valget ikke fået skabt ro i partiet, og senest vakte en bog om formanden postyr. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Kæmpe lussing til DF: Værste måling i dette årtusind

2. nov 2020, 9:51
Tilbagegangen ser ud til at fortsætte for Dansk Folkeparti, som har bøvlet med intern uro i noget tid.

Dansk Folkeparti rammer et lavpunkt i mandagens meningsmåling fra analyseinstituttet Voxmeter, der har lavet målingen for Ritzau.

Dansk Folkeparti står i målingen blot til at få 5 procent af stemmerne, hvilket er den laveste tilslutning, partiet har haft hos Voxmeter i dette årtusind.

Det hører med til historien, at der for partiet er en statistisk usikkerhed på 1,3 procentpoint i målingen.

Ved folketingsvalget sidste år fik formand Kristian Thulesen Dahls parti 8,7 procent af stemmerne, hvilket i forvejen var en vælgerlussing for partiet.

DF gik ved valget fra at have 37 mandater til at have 16 mandater i Folketinget.

Kristian Thulesen Dahl har efter valget ikke fået skabt ro i partiet, og senest vakte en bog om formanden postyr.

Derudover har der været andre sager, hvor der har været intern uenighed i partiet.

Blandt andet i sagen om religiøs omskæring af drenge, hvor partiet støttede et forbud.

Det fik folketingsmedlem Marie Krarup (DF) til at meddele, at hun ikke genopstiller til næste valg.

Dansk Folkeparti har mistet mange vælgere til Nye Borgerlige, som i mandagens måling står til 6,1 procent med en statistisk usikkerhed på 1,5 procentpoint. Nye Borgerlige fik 2,4 procent af stemmerne ved valget sidste år.

Mens Dansk Folkeparti må se langt efter gode meningsmålinger i øjeblikket, så er situationen anderledes hos De Konservative.

Partiet får i mandagens måling 9,9 procent af stemmerne, hvilket er det højeste, De Konservative er blevet målt til hos Voxmeter siden 2010.

Partiet fik 6,6 procent af stemmerne ved folketingsvalget. Der er en statistisk usikkerhed på 1,8 procentpoint i mandagens måling af De Konservative.

Der vil formentlig også være glæde hos Kristendemokraterne, som i målingen mandag står til 2,4 procent af stemmerne med en statistisk usikkerhed på 0,9 procentpoint.

Det er første gang, at Kristendemokraterne ligger over spærregrænsen på 2 procent i en Voxmeter-måling, siden partiet i august igen blev erklæret opstillingsberettiget og dermed atter kom til at figurere som et selvstændigt parti i målingerne.

De Radikale bliver målt til 5,7 procent af stemmerne med en statistisk usikkerhed på 1,4 procentpoint. De Radikale ser dermed ud til at gå en lille smule frem igen efter den seneste tids tilbagegang.

Den kom efter politisk leder Morten Østergaards afgang, efter at han måtte erkende at have krænket flere kvinder seksuelt, hvilket satte gang i intern uro hos De Radikale.

Socialdemokratiet er fortsat Folketingets største parti hos Voxmeter med 30,5 procent af stemmerne i mandagens måling, hvor partiet har en statistisk usikkerhed på 2,8 procentpoint.

Voxmeters meningsmåling er lavet i perioden 26. oktober til og med 1. november. Den er lavet på baggrund af telefoninterview med 1021 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

/ritzau/