95528713_10156977751136771_6484893939668090880_n
People Like Us sælger deres øl fra bryggeriets butik på Amager, i visse supermarkeder, specialforretninger og på restauranter og barer. De har netop åbnet deres egen bar på Jagtvej på Nørrebro i København. Foto: Sophie Voisin

Lars sagde sit job op som speciallærer:
Nu ansætter han autister til sit succesfirma

23. maj 2020 09.00
Lars Carlsen har startet bryggeriet People Like Us, hvor størstedelen af medarbejderne har en psykiatrisk diagnose. I mange år var han speciallærer, og her oplevede han, hvordan talenter blev overset, fordi de ikke passede ind. Det sker ikke hos People Like Us.

Kære læser,

denne artikel har vi valgt at åbne uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Det er en drøm skabt af frustrationer. Sådan lyder den helt korte beskrivelse af, hvordan det danske ølbryggeri People Like Us blev til.  

Men for at forstå, hvordan frustrationerne blev skabt, skal vi tilbage til et møde i maj 2016 mellem Lars Carlsen, der er stifter og ejer af bryggeriet, og Mikkel Borg Bjergsø, der ejer det internationale mikrobryggeri Mikkeller.

De to mødtes for fire år siden for at tale om at skabe en øl til en café, som Lars Carlsen dengang ejede, og som var drevet af mennesker med psykiatriske diagnoser.

LÆS OGSÅ: Sylvester har autisme og succes som tegner: Nu skal han skralde gulerødder

- To minutter inde i mødet bliver vi enige om, at der er noget helt galt med den måde, man forventer, at de her mennesker med diagnoser skal passe ind i vores samfund på. Så var ideen der til et bryggeri drevet af mennesker med diagnoser. Mikkel kunne noget med øl, og jeg kunne noget med mennesker. Vi fik lov til at snylte på Mikkellers navn og Mikkels viden om øl, fortæller Lars Carlsen.

Hvis Einstein havde levet i dag, er der er ingen tvivl om, at han var endt på en specialskole
Lars Carlsen, ejer, People Like Us

A4 Arbejdsliv møder Lars Carlsen i hans ølbutik på Amager. Vi sidder i baglokalet, der fungerer som hovedkvarter for de administrativt ansatte i det, han kalder for en social-innovativ virksomhed.

Ved et stort bord sidder et par medarbejdere med hver deres bærbare computer. Derudover er der to små kontorer. Det ene er helt klassisk med skrivebord, skrivebordsstol og en lampe. Det andet ligner et teenageværelse med plakater på væggene, en slidt madras, en campingstol og et lille bord.

Værelset, eller kontoret om man vil, har sin egen udgang. Og det er en vigtig deltalje. For her sidder til dagligt 20-årige Sylvester Holm Kappel, der har diagnosen infantil autisme.

Ølmærkaten i midten har Sylvester Holm Kappel tegnet.

- Vi tænkte over, hvordan 'Sylle' ville have det bedst i et system, der er kaotisk. Tanken var, at det her er hans sted, hvor han har mulighed for at gå ud i et stort rum, hvor hans kolleger sidder, han kan gå ned i butikken og være en del af arbejdslivet, og han kan gå ud af sin egen udgang, hvis det hele bliver for meget. Han har aldrig brugt den. Men det, at den er der, giver ham en tryghed. Alle burde have en nødudgang, siger Lars Carlsen.

Plads til de fleste

Sylvester Holm Kappel, som du kan læse mere om her, er blot én ud af cirka 50 personer med en diagnose, der på den ene eller anden måde er beskæftiget i den 3 år gamle bryggerivirksomhed People Like Us.

Nogle er der som en del af et STU-forløb, der er et treårigt uddannelsesforløb for personer med særlige behov, mens andre er ansat. Fælles for dem alle er, at de på en eller anden måde har haft svært ved at passe ind i de rammer, som samfundet forventede af dem.

Hvis du har tålmodighed og får opbygget en tillid, så har du nogle mennesker, der vil knokle for dig, og som har en loyalitet, der er ud over det sædvanlige
Lars Carlsen, ejer, People Like Us

Men her i butikken, med dukkehoveder i gennemsigtige kasser på væggene, farverige øldåser, vinylplader til salg i reoler og papkasser i bunker, passer de fleste ind. 47-årige Lars Carlsen er nemlig god til mennesker, også dem med psykiatriske diagnoser.

Han er uddannet skolelærer og arbejdede inden for specialområdet i ti år, før han først drev café og siden bryggeri for mennesker med diagnoser. Det var som skolelærer, at de frustrationer, der senere skabte en virksomhed, blev større og større:

Én ud af ti er i job

2,8 procent af befolkningen har autisme som diagnose.

1 ud af 10 med autisme er til rådighed på arbejdsmarkedet.

Kilde: Landsforeningen Autisme

- Hele mit arbejdsliv har jeg haft en frustration og en ærgerlighed over, at de mennesker med diagnoser, jeg har arbejdet med, har kunnet en masse ting, men at der var nogle rammer og regler, der gjorde, at de skulle indordne sig på en måde, som de ikke kunne. Og på den måde døde deres talent. Men hvis man gjorde noget, der var lidt anderledes, så fandt jeg ud af, at de her mennesker kunne noget helt andet end så mange andre, siger han og fortsætter:

- De har en særlig evne til at fordybe sig og til at være dedikerede. Og hvis du har tålmodighed og får opbygget en tillid, så har du nogle mennesker, der vil knokle for dig, og som har en loyalitet, der er ud over det sædvanlige.

Lars Carlsens frustrationer bunder i, at vi har opbygget et samfund, hvor det forventes, at alle skal kunne det samme.

- Vi skal kunne noget med at gå i skole, noget med at kunne bo selv og noget med at kunne begå os socialt. Så er vi rigtige mennesker. Men det er noget, som mange med diagnoser har udfordringer med. Hvis Einstein havde levet i dag, er der er ingen tvivl om, at han var endt på en specialskole. Forstil dig, at han havde fået ideen til sin relativitetsteori, og så var der kommet en pædagog og havde sagt, 'nu skal du stoppe for i dag, for nu skal du lave socialtræning', siger Lars Carlsen og ruller med øjnene.

Se talentet

Men på bryggeriet, der har omkring 60 ansatte, er der ikke opstillet specifikke krav, der skal leves op til. People Like Us er ikke et værested eller en organisation. Det er en virksomhed, der brygger og sælger øl, og som vil tjene penge på det.

Det mål blev indfriet efter tre år, hvor virksomheden havde et lille overskud efter en omsætning på 5,8 millioner kroner. Og det skal medarbejderne, både dem med og uden diagnoser, bidrage til.

Lars Carlsen i butikken på Amager, der også sælger en del merchandise. (Foto: Maja Vang)  

Det kan de blandt andet, fordi Lars Carlsen har en evne til at se menneskers potentialer, som kan benyttes både uden for diagnose- og bryggeriverdenen:

- En virksomhed har nogle rammer, der skal udfyldes: Der skal eksempelvis være en administration, og der skal være en marketingsafdeling, og så søger man mennesker, der passer til lige netop at udfylde de roller. Se på jobannoncerne, og hvor brede de er blevet. Jeg tror ikke, at der er nogen mennesker, der kan finde ud af alt det, der står deri.

- Jeg tror på, at man skal tænke meget mere i potentiale og talent og udnytte de kompetencer, som mennesker har, i stedet for at tænke på, hvilken funktion de skal udfylde, siger han.

Jeg kan love dig for, at jeg er blevet begejstret for ølverdenen. Den har vist sig at være verdens bedste sted at skabe anderledes arbejdspladser
Lars Carlsen, ejer, People Like Us

Det er ikke kun, når det gælder rekruttering af medarbejdere, men også når det kommer til konkurrencen på ølmarkedet, at Lars Carlsen udfordrer de gængse normer:

- Vi deler opskrifter med hinanden i branchen, og hvis der er noget, man ikke kan finde ud af at brygge, så hjælper vi hinanden i stedet for at sige 'haha, nu har jeg et forspring her'. Med det udgangspunkt bliver vi sammen et bedre øl-land og kan trække ølentusiaster til Danmark.

LÆS OGSÅ: Socialøkonomiske virksomheder får økonomisk håndsrækning fra ny pulje

Selvom ambitionen for Lars Carlsen var at bidrage til et mere rummeligt arbejdsmarkedet, er selve produktet også gået hen og blevet en passion:

- Jeg kan love dig for, at jeg er blevet begejstret for ølverdenen. Den har vist sig at være verdens bedste sted at skabe anderledes arbejdspladser. Øl er lig med fest, og i festen finder du mange forskellige funktioner og mange forskellige mennesker, der hjælper hinanden og skaber skøre projekter, siger Lars Carlsen og slår fast:

- Men jeg er da også meget konkurrencemindet. Jeg vil da vildt gerne være bedre end alle de andre. Men det udelukker ikke, at vi også kan hjælpe hinanden og skabe noget sammen.