NK_i_1650_px

Chefredaktør: Danmark har brug for svar - snart!

5. aug 2020, 6:05

Tirsdag meldte Kåre Mølbak, Statens Serum Instituts faglige direktør for infektionsberedskab, det ud, som næsten var i vente: Han kan ikke anbefale, at genåbningens såkaldte fjerde fase gennemføres. Det er den fase, hvor discoteker og spillesteder kan åbne og forsamlingsforbuddet hæves til 200. Handlinger, der i større grad vil gøre det muligt at vende tilbage til "de gode, gamle dage".

Men nu anbefaler Mølbak - som hele tiden har været en nær rådgiver af regeringen - at genåbningen sættes på pause.

På baggrund af den seneste tid stigende smittetal synes det logisk. Coronaen er ikke slået ned. Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i myldretiden. Lokale udbrud i Ringsted og Aarhus kræver en betydelig inddæmnings- og sporingsindsats.

(...) der er påfaldende tavst nu. Det holder ikke, for ferien er forbi for de fleste og en stribe brancher - især i kultur- og forlystelsesbranchen - har brug for at vide, hvad der gælder.
Nicolai Kampmann

Feriestemningen er forbi - alvoren er her igen med fornyet appel.

Hvor regeringen tidligere i forløbet var stærkt kommunikerende og med klare instrukser, er der påfaldende tavst nu. Det holder ikke, for ferien er forbi for de fleste og en stribe brancher - især i kultur- og forlystelsesbranchen - har brug for at vide, hvad der gælder. Og hvis noget ikke kan tillades: Hvad er den økonomiske realitet ved det?

På spillestedet Gimle i Roskilde håber man at kunne åbne igen for publikum i sidste weekend i august.

- Men så må der godt nok heller ikke gå længere tid, siger Lars Sloth, formand for Dansk Live og daglig leder af spillestedet Gimle, til A4 Arbejdsliv.

- Jeg kan jo ikke hive folk ind nu og lave vagtplan, hvis vi så alligevel ikke må åbne om fire uger, og så skal vi i gang med at refundere alle de solgte billetter til efterårets planlagte koncerter. Vi har masse kunstnere, teknikere og ansatte, som lige nu går og venter på at få et svar, siger Lars Sloth. 

Den fortsatte og, ja, genopblussede udfordring kræver svar.
Nicolai Kampmann

Der er ingen grund til at gå i panik. Vi har lært meget, og sygdommens synes ikke så livstruende, som vi først antog. Men der er tegn på, at corona-smittede har lange efter-effekter, som er nok så alvorlige.

Her og der har en vis sorgløshed sikkert sneget sig ind. Det er helt forståeligt. Hvem af os vil ikke gerne leve frit og uden begrænsninger, sådan som vi kender det og holder af?

Ingen ønsker sig tilstande som i australske Melbourne, hvor der er udgangsforbud om aftenen og natten og alvorlige bødestraffe, hvis man overtræder det. Så - distance, fortsat fokus på hygiejne og respekt for dem, vi er blandt. Sådan er det. Sådan må det blive en rum tid endnu.

Folketingets partier skal ifølge planen forhandle om den resterende del af genåbningen om en uges tid, 12. august. 

Hvis ikke de forhandlinger fremskyndes, og der kommer offentlige drøftelser af, hvordan vi skal forholde os, kommer usikkerheden og uvisheden til at stige. Derfor vil det være klædeligt, hvis regeringen uden tøven samler Folketingets partier og drøfter situationen. Den fortsatte og, ja, genopblussede udfordring kræver svar.