Ved julegodkendelse i EU:
Danmark coronavaccinerer inden nytår

15. dec. 2020 21.15
Vi får ikke hverdagen tilbage i foråret trods en vaccine. Det vil være mirakuløst, mener Lægemiddelstyrelsen.

Hvis coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech bliver godkendt i EU 23. december, så vil vi i Danmark begynde at vaccinere mod coronavirus på denne side af nytår.

Det siger Thomas Senderovitz, direktør for Lægemiddelstyrelsen, til Ritzau.

- Hvis vaccinen bliver godkendt lillejuleaften, altså at der kommer en godkendelse fra Europa-Kommissionen lillejuleaften, så skal firmaet have ekspederet vaccinen afsted.

- Og der regner vi med, at der ikke går mange dage, fra den er godkendt, til vi har den i Danmark. Og så kan jeg godt sige, at så står alle klar, siger han og tilføjer:

- Hvis den bliver godkendt den 23., så vaccinerer vi på denne side af nytår.

Den 21. december bliver der holdt et ekstraordinært møde i en ekspertkomité under Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

På dagsordenen er coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech, og om vaccinen bør anbefales til brug af EU's medlemslande.

Det er EMA, som står for at anbefale vacciner i EU. Den 23. december bliver det endeligt besluttet i EU-Kommissionen, om vaccinen skal godkendes til brug i EU-lande.

Den er i forvejen godkendt til nødbrug i lande som USA, Canada og Storbritannien.

Thomas Senderovitz understreger, at borgerne kan være trygge ved at få vaccinen, hvis den bliver godkendt til brug i EU. Han oplyser, at det fortsat er for tidligt at sige, hvornår eksempelvis en million danskere er blevet vaccineret.

- Det er ikke sikkert, at den første million alle bliver vaccineret med præcis den samme vaccine. Vi har mange vacciner i indkøbskurven. Og vi må se, hvor hurtigt producenterne får dem godkendt, og hvor hurtigt de kan produceres.

- Så det er ikke utænkeligt, at vi skal have to eller flere vacciner i spil, før vi kan nå op på de store tal. Hvor hurtigt det går, er ude af vores kontrol, siger han og henviser til, at vaccinerne blandt andet skal godkendes, før de tages i brug.

Og det er også for tidligt at sige, hvornår hverdagen, som vi kender den fra før udbruddet af coronavirus, vender tilbage.

Men der går et stykke tid endnu, lyder vurderingen, selv om vaccinerne "er et meget væsentligt værktøj for at normalisere tilstanden".

- Om det er efteråret 2021 eller til julen 2021 er for tidligt at sige. Det afhænger af mange faktorer. Det afhænger for eksempel af, om virusset udvikler sig anderledes. Så der er andre faktorer end bare vaccinen.

- Men det sker ikke til foråret. Det vil være mirakuløst. Det kommer til at tage en rum tid. Men det skal nok virke, og vi er optimister, siger Thomas Senderovitz.

/ritzau/