20160420-112701-A-1920x1291we
Danish Crown har januar ansat 300 nye medarbejdere og nu står over for at skulle ansætte yderligere 100 medarbejdere. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danish Crown ansætter i stor stil:
Men det er langt fra en tendens

TEMA: Corona i Danmark
4. maj 2020 18.45
Slagterikoncernen ansætter 100 nye medarbejdere under coronakrisen. Det sker samtidig med, at mange andre slagterier må fyre eller sende medarbejdere hjem på lønkompensation.

Det er de færreste virksomheder, der slår det ene jobopslag op efter det andet under coronakrisen.

Men det gør de hos slagterikoncernen Danish Crown, der siden januar har ansat 300 nye medarbejdere og nu står over for at skulle ansætte yderligere 100 medarbejdere.

LÆS OGSÅ: Hjælp på vej til risikogrupper: Minister forventer model klar i denne uge

Selvom vi alle trænger til lyspunkter af den slags under coronakrisen, hvor ledighedstallene konstant stiger, er det desværre ikke en entydig tendens for branchen. Det fortæller Jim Jensen, som er næstformand for Fødevareforbundet NNF, der organiserer slagteriarbejderne:

- Det er så fragtmenteret, det vi oplever nu. Vi oplever virksomheder, der må opsige deres medarbejdere eller hjemsende dem med lønkompensationen. Og så har vi virksomheder, der kigger ind i overarbejde og skal være sikre på, at de stadig kan få udenlandsk arbejdskraft til landet.  

Dem, der er hårdest ramt, er dem, der har levet af afsætning til kantiner og restauranter. De er blevet ramt fra den første dag, hvor landet lukkede ned. I den anden ende af skalaen, er de virksomheder, hvor forsyningskæden har været intakte: Det har eksempelvis været de slagterier og mejeri, der skal forarbejde kød og mælk.
Jim Jensen, næstforamnd i Fødevareforbundet NNF 

En af årsagerne til, at Danish Crown vækster i øjeblikket, er, at de får mange nye ordrer fra Japan. EU og Japan underskrev i 2018 en frihandelsaftale, som implementeres løbende frem til 2028. Det vil sige, at Japan nu kan modtage forarbejdet kød, som kræver arbejdskraft af blandt andet de danske slagteriarbejdere, hvor det tidligere var fersk kød de købte, som de selv forarbejdede. Men det er langt fra alle slagterier, der har eksportaftaler med Japan.  

Tallet kunne være højere

- Dem, der er hårdest ramt, er de slagterier, der har levet af afsætning til kantiner og restauranter. De er blevet ramt fra den første dag, hvor landet lukkede ned. I den anden ende af skalaen, er de virksomheder, hvor forsyningskæden har været intakte: Det har eksempelvis været de slagterier og mejerier, der skal forarbejde kød og mælk. De har bare buldret derud af. Koen producerer stadig mælk og grisen vokser jo også og skal slagtes, selvom der er coronakrise.

Jim Jensen håber på, at Danish Crown, der skal ansætte på deres slagterier i Horsens, Herning, Ringsted og Blans, vil kigge efter arbejdskraften blandt de mange ny- ledige her i landet og altså ikke søger til udlandet efter nye medarbejdere.

Og selvom næstformanden er glad for, at der kommer 100 nye slagterimedarbejdere i arbejde under coronakrisen, mener han, at tallet sagtens kunne være højere:

LÆS OGSÅ: Coronakrisen kostede Saim eventyrjobbet: Nu har han en klar besked til statsministeren

- Der har været en virkelig uheldig udvikling, hvor de danske landmænd laver små grise til eksport i stedet for at slagte grisene her i landet. Man sender hvert år 15 millioner grise levende ud af landet. Hvis de var blev slagtet i Danmark, så var tallet af slagteriarbejdspladser steget med 10.000 fremfor 100.