- Hvis der bare er den mindste smule asbest, så er det ud med det samme, siger 46-årige Dan Henriksen, der har fået uhelbredelig kræft af at arbejde i en bygning med det giftige materiale. Foto: Jacob Carlsen

Dan arbejdede i asbest-bygning: Har kun få måneder tilbage at leve i

30. jun 2019
Som VVS'er blev Dan Henriksen sat til at renovere et kursuscenter, hvor der efterfølgende blev fundet asbest. Det giftige byggemateriale er skyld i, at den 46-årige familiefar lider af uhelbredelig kræft og har fået en dødsdom af lægerne.

Dan Henriksen husker tydeligt den dag, asbesten første gang viste tegn på, at den havde godt og grundigt fat i hans krop. 

Tilbage i 2016, på en arbejdsdag som mange andre, blev den 43-årige VVS'er pludselig ramt af kraftige smerter i brystet. 

- Jeg var sikker på, at jeg havde fået en blodprop, så jeg ringer til min mester og siger, at den er helt gal, fortæller Dan Henriksen til A4 Nu. 

Han kører selv på sygehuset, hvor det står klart, at han heldigvis ikke er ramt af en blodprop. Ved en røngten-scanning finder lægerne dog en sort plet i Dan Henriksens lunger, som de mener, kan være en omgang kold lungebetændelse. 

Men den sorte plet forsvinder ikke, og det gør smerterne i brystet heller ikke. 

Derfor får Dan Henriksen foretaget en række prøver, der bliver sendt til Rigshospitalet. Her får den 46-årige håndværker og familiefar at vide, at den sorte plet ikke er en lungebetændelse, der kan klares med penicillin og en tur under dynen. 

Det er derimod en særligt aggresiv kræft-form, der især rammer personer, som har været udsat for asbest.

Det havde Dan Henriksen, da han 14 år tidligere som blikkenslager-lærling renoverede et kursuscenter, hvor det giftige byggemateriale efterfølgende blev fundet i bygningen. 

- Det vender fuldstændig op og ned på ens liv. Vi havde fået at vide, at der var asbest, der hvor vi gik og arbejdede, men jeg havde aldrig mærket noget til det, og man tænker jo ikke, at det kan ramme en så mange år senere, fortæller Dan Henriksen. 

Lægernes dom 

Efter Dan Henriksen får konstateret kræft, begynder han på et forløb med kemo-stråling, der skal stoppe kræften i at sprede sig, så lægerne til sidst kan operere den væk. 

Missionen lykkedes, men i februar i år får han at vide, at kræften er kommet igen. Denne gang er der ikke noget, lægerne kan gøre udover at skyde flere kemo-stråler ind i Dan Henriksens krop i et forsøg på at bremse sygdommen. 

Dan Henriksen vælger dog at takke nej til mere behandling. 

- Jeg har ikke kræfter til at komme igennem endnu en omgang. Hvis ikke man er syg, så bliver man det af det skidt, de sprøjter ind i en. Det er jo ren nervegift, siger den nu 46-årige VVS'er. 

Holder lægernes dom stik, har Dan Henriksen et halvt år tilbage at leve i. Udover at svække hans krop har sygdommen også taget hårdt på hans kone og to børn. 

Derfor bruger Dan Henriksen den sidste tid på at sikre, at hans families liv kan fortsætte så ubesværet som muligt, når han er væk. 

- Jeg har betalt nogle store lån ud i huset, så de har råd til at blive boende. Vi har også ryddet haven fuldstændigt, så der nu kun er en robot tilbage, som slår græsset, fortæller han. 

Derudover har hans venner, der også er håndværkere, hjulpet med at reparere de ting på hans hus, som Dan Henriksen ikke længere har kræfter til at tage sig af. 

Han har sagt nej til at få mere at vide om, hvordan kræften spreder sig i hans krop. I det hele taget prøver han at lade være med at tænke for meget på sygdommen og lægernes dom. 

I stedet har han sat sig mål for ting, som han vil opleve, mens han stadig er i live. 

- Det var et stort ønske for mig at se min yngste datter blive konfirmeret, og det fik jeg heldigvis lov til her i foråret. Vi har også lige været en tur i Disneyland, for det havde jeg lovet dem. Så nu er der to store ting på listen, der er krydset af, siger Dan Henriksen. 

- Det helt store mål er at føre dem op ad kirkegulvet en dag, men det er jo nok fuldstændig urealistisk, fortæller han. 

Fakta om asbest 

HVAD ER ASBEST?

Det består af ekstremt små fibre, som skader vores lunger, når vi indånder dem. Det kan føre til alvorlige lungesygdomme som kræft og asbestose.

ER DU I TVIVL? 

Det er ikke altid let at se, om materialet er asbestholdigt, men er du i tvivl, kan du få lavet en analyse af produktet. Der findes flere analysefirmaer, som kan give dig svar inden for 24 timer. Du skal blot sende en lille prøve af materialet, så får du resultatet. Det er din arbejdsgiver, der skal betale for denne prøve. Er du i tvivl – kontakt din sikkerhedsrepræsentant.

HVOR FINDER DU ASBESTEN?

Engang var asbest et meget brugt byggemateriale, så du kan finde det i bygningsmaterialer fra før 1986, hvor det blev endeligt forbudt at anvende asbest. Inden du skal i gang med en arbejdsopgave, skal det være vurderet, om der er risiko for at møde asbesten. Bygherren, den rådgivende eller din arbejdsgiver skal have taget denne vurdering, inden arbejdet sættes i gang.

Kilde: Medlemsbladet Blik & Rør

Kom ud med det samme 

Selvom Dan Henriksen ikke længere modtager kemo-behandlinger, er han stadig tilknyttet en særlig hospitals-afdeling for patiener, der er dødeligt syge. Der hjælper personalet ham, når smerterne fra sygdommen bliver for stærke. 

- Jeg prøver at leve mit liv så normalt som muligt, men selv en lille gåtur er nok til at udmatte mig fuldstændigt, fordi mit hjerte er så svækket, fortæller Dan Henriksen. 

Samtidig bliver han nødt til at spise store mængder smertestillende medicin for overhovedet at komme igennem hverdagen. 

- Lige nu er vi oppe på 17 piller om dagen, så det bliver da til en sjat. Men pillerne gør, at jeg stadig kan komme ud af huset, og det betyder alverden, at jeg ikke er tvunget til bare at ligge herhjemme og visne, siger han. 

Udover at få så mange oplevelser som muligt med sin familie bruger Dan Henriksen også meget af sin tid på at kæmpe for, at politikerne gør det lovpligtigt, at alle ældre bygninger skal tjekkes for asbest, så flere håndværkere ikke bliver syge af det giftige stof i fremtiden. 

Indtil det sker, har Dan Henriksen dog et klokkeklart råd til sine håndværker-kolleger: 

 - Hvis I er det mindste i tvivl, om der er asbest i bygningen, så hold jer væk. Kom ud med det samme og lad være med at tænke, at det nok skal gå. For det gør det ikke. Det er jeg et levende bevis på. 

Du kan høre hele Dan Henriksens historie i denne podcast, som medlemsbladet Blik & Rør har lavet.

Dan Henriksen har, siden han blev udsat for asbest, indgået et forlig med sin tidligere arbejdsgiver. Forliget er tavshedsbelagt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her