Ekspert slår fast:
Dagligvarechauffører skal kunne komme på toilettet

20191016-160150-4-1920x1277we
Chaufførerne fra Coop Mad vil fremover få mulighed for at komme på toilettet i Coops butikker i hele landet. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
1. jun. 2021 07.53
Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre dagligvarechauffører adgang til et toilet, slår ekspert og Arbejdstilsynet fast.

Det skal være muligt at komme på toilettet i løbet af en arbejdsdag. Også selvom jobbet foregår på farten i en af de biler, der leverer dagligvarer til danskerne.

Det slår arbejdsmarkedsforsker og professor på Roskilde Universitet Bent Greve fast over for Politiken, efter samme avis mandag kunne afsløre, at flere chauffører hos Nemlig.com og Coop Mad måtte ty til alternative metoder for at få klaret toiletbesøgene i løbet af en arbejdsdag. Både tomme kasser, poser og plastikflasker er blevet brugt som toilet, kunne Politiken fortælle.

LÆS OGSÅ: Chauffører hos Nemlig.com og Coop tisser i kasser og poser

- Det er ikke i orden. Det er grundlæggende i strid med den forståelse, vi har af, hvad der skal til for at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø i enhver virksomhed, siger Bent Greve til avisen.

Det er et stort tidspres samt dårlige toiletfaciliteter på ruterne i særligt København, der får chaufførerne til at ty til de alternative toiletbesøg. Chaufførerne fortæller, at problemet har været større under coronanedlukningen, fordi mange caféer og offentlige toiletter har været lukket. Men det stiller blot større krav til arbejdsgiverne, slår Bent Greve fast. Han forklarer, at det er deres ansvar at indlægge pauser, så chaufførerne har tid til at finde et toilet, når de har brug for det. De kan også hjælpe chaufføren med at kortlægge toiletmulighederne, lyder det fra professoren.

Arbejdstilsynet slår også fast over for Politiken, at det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for chaufførernes adgang til et toilet.

Coop Mad har bekræftet og beklaget problemet. Chaufførerne vil fremover få mulighed for at komme på toilettet i Coops butikker i hele landet. Samtidig lancerer man et nyt ruteplanlægningssystem om et par uger, der også skulle sikre bedre forhold for chaufførerne. Nemlig.com bekræfter over for Politiken, at der i 2018 er kommet en kasse retur med urin i, men afviser, at det er sket siden.