AMU-kursus_svejsekursus_besk__ret
Svejsekursus på et AMU-center i Hillerød. AMU-centrene er et gammelt socialdemokratisk kerneprojekt. Alligevel har skiftende S-regeringer ladet AMU-uddannelserne sande til, vurderer Villy Hovard Pedersen, tidligere direktør i Undervisningsministeriet. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Podcast: Ekspert: Socialdemokratiet har vendt ryggen til kortuddannede

1. okt 2019, 09:37
AMU-uddannelserne interesserer hverken S eller blå regeringer, og det kan få store negative konsekvenser for kortuddannede. Hør historien i A4 Arbejdslivs ugentlige podcast Fokus.

Hver uge har A4 Arbejdslivs redaktør Henning Due gæster i studiet, som kaster nyt lys på udvalgte historier.

I Podcasten Fokus i denne uge:

- hvorfor vælger færre danskere at efteruddanne sig? 
(med Villy Hovard Pedersen, tidligere direktør i Undervisningsministeriet)  

I næsten et årti har blå og røde regeringer behandlet det socialdemokratiske kerneprojekt - AMU-uddannelserne - med stedmoderlig hånd.

Antallet af kursusdeltagere er halveret, og det kan få store negative konsekvenser for kortuddannede, vurderer ekspert.

- Hvordan kan det være, de slipper afsted med det, uden at der kommer en stor diskussion af det? (04.20 min.). Når der sker nedskæringer på andre uddannelsesområder - universiteterne og gymnasierne- fylder det virkelig meget i medierne, og masser af politikere engagerer sig i diskussionen. Men ikke her,  siger Villy Hovard Pedersen, tidligere direktør i Undervisningsministeriet til A4 Arbejdsliv.

Men også fagbevægelsen har sovet i timen, mener Villy Hovard Pedersen.

- 3F har i gjort en indsats for at genopvække engagementet i forhold til AMU, men politisk oplever man ikke det store pres fra hverken fagbevægelsen eller arbejdsgiverne for at  reetablere det niveau, man tidligere mente var nødvendigt for at fastholde denne gruppe på arbejdsmarkedet, siger han.

- Man kan især undre sig over den her udvikling, efter vi får et regeringsskifte i 2011 med en socialdemokratisk ledet regering. At der ikke dengang kom en fornyet opmærksomhed på det problem, man var ved at skabe med den store nedgang i aktiviteten, siger Villy Hovard Pedersen. 

Han forklarer, at AMU historisk set er et socialdemokratisk velfærdsprojekt.

-Socialdemokratiet har ofret meget opmærksomhed på området, men alligevel lader man aktiviteten falde uden at tage nogle større initiativer for at rette op på det, siger han.

Udviklingen kan få store negative konsekvenser for især kortuddannede danskere, vurderer Villy Hovard Pedersen,

- Kortuddannede er pressede af den teknologiske udvikling, globaliseringen og den internationale konkurrence, og de er meget afhængige af, at de hele tiden for mulighed for at ajourført deres kompetencer, så de kan tilpasse sig en ny industri og ny arbejdsområder og nye måder at organisere arbejdet på, siger han.

- Hvis de ikke får deres uddannelsesbehov dækket, vil deres værdi som arbejdskraft på arbejdsmarkedet falde, og der med stiger risikoen for, at de slynges ud af arbejdsmarkedet, siger Villy Hovard Pedersen.

Du kan høre de to andre interview fra denne udgave af Fokus her:

-Hvorfor har Odsherred Kommune indført en fire dages arbejdsuge?
(med kommunaldirektør Claus Steen Madsen)

- Hvad er det for en viden, der går tabt, når en generation forlader arbejdsmarkedet?
(med Mads Christoffersen, pensioneret sociolog)

 

Du kan høre hele udsendelsen herunder: 

 Få et gratis uforpligtende prøveabonnement til A4 Arbejdsliv


Hør alle vores podcasts her: