DA advarer imod at afskaffe kontanthjælpsloftet

DANSK_ARBEJDSGIVERFORENING
For DA er det ikke afgørende, om kontanthjælpsloftet får folk i arbejde. Det er mere et værdimæssigt spørgsmål, at folk i minimumsjob skal vide, at det betaler sig at arbejde, lyder det fra underdirektør Erik E. Simonsen. Foto: Dansk Arbejdsgiverforening
14. apr. 2021 11.13
Kontanthjælpsloftet skal bevares, fordi der skal være afstand mellem ydelser og en minimumsløn. Mest af værdimæssige grunde, lyder det fra DA.

Denne artikel er oprindeligt bragt på NB-Beskæftigelse og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4. 

Kontanthjælpsloftet skal bevares af værdimæssige grunde, siger underdirektør i DA, Erik E. Simonsen, i dette interview med NB-Beskæftigelse.

“Folk, der står op og går på job, skal opleve, at det bedre betaler sig at gå på job,” siger han.

LÆS OGSÅ: Paradoks: Derfor har fysisk aktivitet på jobbet og i fritiden ikke samme effekt

Læs hele interviewet med Erik E. Simonsen her. 

Jeg går ud fra, at I kommer med de her beregninger nu, fordi Ydelseskommissionen er på vej?

“Ja, det er selvfølgelig en del af det. Det er jo en del af  baggrunden for nedsættelse af ydelseskommissionen, at der har været den diskussion, om man have et kontanthjælpsloft eller ikke. Det er et spørgsmål, der er varierende politiske synspunkter om, også inden for regeringens parlamentariske grundlag.”

I viser I jeres analyse, at det økonomisk ikke kan betale sig at arbejde, hvis kontanthjælpsloftet afskaffes. Men har det virket, så flere kom i arbejde? Finansministeriet viste i en evaluering i 2019, at 350 i kontanthjælpssystemet fik mere arbejde. Er det nok? 

“Det er svært at opgøre præcist, hvordan et incitament (virker, red.) man kan jo have en antagelse – men det er jo svært at spørge kontanthjælpsmodtager, hvorfor de tog et job.”

Så der er ikke nogen opgørelse. Det er mere et skøn?

“Ja, man har en antagelse, og det kan man have forskellige tilgange til. Vi har bare den grundlæggende opfattelse, at hvis det ikke kan betale sig at tage et job, så er sandsynligheden for, at man gør det, ikke så stor.”

“Vi synes jo egentlig at rent værdimæssigt er det ikke andet end rimeligt over for de mennesker, der står op hver morgen og går på job,  at de har en oplevelse af, at man får lidt mere ud af det end ved ikke at gøre det.  Det er det helt afgørende, uafhængigt af, hvilke forventninger man har til, om der kommer 300, 600 eller 900 i beskæftigelse som følge af det (kontanthjælpsloftet, red.).”

LÆS OGSÅ: Kommune i stor nedlukning: Lukker butikker

Så det er mere et værdimæssigt spørgsmål for jer?

“Ja, men som jo taler ind i, at man ikke kan få et arbejdsmarked til at fungere, hvis man ikke kan se, at der er en gevinst ved, at jeg tager mig et job.”

Ministerens dilemma

Kort efter nedsættelse af Ydelseskommissionen i december 2019 skrev beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) et debatindlæg det dilemma, som regeringen med støttepartier har sat Ydelseskommissionen til at løse. Han skrev blandt andet, at løsningen ikke blot er at fjerne kontanthjælpsloftet.  

“Regeringen vil ikke genindføre et system, hvor det er muligt at modtage offentlige ydelser i næsten ubegrænset omfang, og hvor forskellen på være på kontanthjælp og i arbejde er alt for lille. Det sætter tilliden og solidariteten mellem os danskere over styr. På den anden side skal vi tage hensyn til, at kontanthjælpsloftet har betydet, at der er familier, der sidder ekstremt hårdt i det. Det er det diabolske dilemma, som Ydelseskommissionen skal hjælpe os med at løse.”

Til det siger underdirektør i DA, Erik E. Simonsen:

“Vi er enige med Peter Hummelgaard i det dilemma, han  peger på. Vi er jo ikke sendte her på jorden for at gøre mennesker fattige. Vi er optaget af, at der er et incitament til at tage en beskæftigelse. Men vi er ikke optaget af, at de mennesker der har brug for en hånd fra det offentlige, ikke får kvalitet og god sikkerhed.”

“Man bliver nødt til at finde en gylden mellemvej mellem de her hensyn. Så det er jo et kompromis, og her peger vi også på med den analyse, vi har lavet, på:  Lad nu være med at bringe os over til et sted, hvor vi kommer over i den forkerte grøft. Den, der alene fokuserer på, at man skal have et eller andet – nemlig penge  – men uafhængigt af, hvad der er realistisk i forhold til, hvad arbejdsmarkedet kan tilbyde. Så vi får et forsørgelsessystem, der i stedet for at hjælpe folk ud på arbejdsmarkedet reelt set kan risikere at blive et værn op imod at komme i beskæftigelse.” 

LÆS OGSÅ: Her vil politisk flertal droppe krav om coronapas

Du siger, at hvis man ikke fastholder kontanthjælpsloftet, så risikerer man at få et arbejdsmarked, der ikke kan fungere. Men det danske arbejdsmarkedet fungerer da fantastisk? 

 “Jo, men udgangspunktet er jo også, at langt, langt de fleste kan se, at der er  en gevinst ved at tage et job, men vi har nogle lommer rundt omkring, og dem skal vi være opmærksom på. Det er bare det, vi peger på.”

 Jeg har talt med forskere i Rockwool Fonden, der blandt andet siger, at der jo ikke er noget i vejen med jeres regnestykker, men at især for kontanthjælpsmodtagere er økonomiske incitamenter ikke nok. Der skal andre indsatser til også.

 “Jeg er fuldstændig enig. Det er der ikke nogen som helst tvivl om, og det er vi helt opmærksomme på. De økonomiske incitamenter kan på ingen måde (stå alene, red.) og slet ikke for grupper, der har større udfordringer. Det er også derfor, vi ofte er så kritiske over for kommuners manglende indsats, særligt over for de grupper, der har brug for en hjælpende hånd. Vi ved godt, at der der ligger god forskning, at – ud over at det kan betale sig at arbejde – er brug for, at vi hjælper de her mennesker videre.”

“Troen på, at man kan overlade folk med problemer til sig selv, og så bliver problemerne bare løst; det har vi ikke nogen forventning om, og det er der heller ikke forskningsmæssig belæg for.  Så det  er på ingen måde vores synspunkt at økonomiske incitamenter kan stå alene. Særligt for de grupper, der har brug for mere hjælp, skal der mere til. Der er så andre, der  bare skal finde sig et job , og der betyder den del mere.”