Kokkekompagniet i Kolding overvejer at sende flere ansatte på ferie og fyre de timeansatte. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix (modelfoto)

Coronakrise: Cateringbranchen kæmper for livet

15. mar, 19:28
Cateringbranchen tager hjemsendelse og fyringer i brug, fordi virksomheder med hjemsendte medarbejdere skruer ned for madbestillingerne.

Mens rejseselskaber, restauranter og forlystelsessteder sættes under pres af den omsiggribende coronavirus må også cateringbranchen se afbestillingerne strømme ind.

LÆS OGSÅ: Frisør holder åbent trods coronatrussel: 'Vi ville jo ikke stå her, hvis vi ikke var tvunget til det'

Hos Frederikssund-virksomheden Food to Go, der blandt andet leverer mad til frokostordninger og til større arrangementer, er omstætningen faldet brat.

- Torsdag var en hård dag. Vi havde aflysninger til en værdi af 128.000 kroner, fortæller indehaver Anders Riis til Lokalavisen Frederikssund.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Men det er ikke kun aflysninger, der får Food to Go til at bremse op.

- Det rammer os også, at de virksomheder, vi leverer frokost til, har sendt så mange som muligt hjem for at arbejde, siger Anders Riis til Lokalavisen.

LÆS OGSÅ: Corona: Danske fængsler lukker for nye fanger

Han har sendt to medarbejder hjem. Hjemsendelser af ansatte er også det kneb Kokkekompagniet i Kolding har taget i brug.

Her er en håndfuld medarbejdere indtil videre sendt på ferie, mens seks timelønnede er fyret.

Medejer og kok Thomas Hansen fortæller til JydskeVestkysten, at aflysningen af en større messe i Fredericia har kostet 6.000 kuverter.

Men som hos Food to Go rammer de faste kunders neddrosling også Kokkekompagniet, som dagligt ellers leverer buffet til mere end 2.000 personer på virksomheder.

Det har Kokkekompagniet forsøgt at imødegå med portionsanretninger, men også det er op ad bakke.

- Lige nu får vi indmeldinger til næste uge, og det ser ikke så godt ud. Så lige nu sidder vi og arbejder med en plan, hvor vi skal se på, hvem der skal tvinges på ferie og de timeansatte bliver fyret, siger Thomas Hansen.

LÆS OGSÅ: Løn: Flypersonale på knæ for Mette Frederiksen

I det hele taget forsøger branchen at få enderne til at hænge sammen. Det gælder også på den velrenommerede Restaurant No. 61 i Odense, hvor man pusler med planer om at forsøge sig med mad ud af huset.

Facebook svarer restauranten en bruger, at man "har planer om mulig opstart af take away i næste uge". Og det tiltag bliver modtaget godt af restaurantens følgere.

Blandt andre skriver Inge Deleuran: "Herhjemme har vi besluttet, at vi vil bestille take away fra de restauranter, der tilbyder det min. 1 gang om ugen, i håb om at så mange som muligt kan overleve. I kommer helt klart på listen over steder, der skal bestilles fra".

Andre steder er man gået mere drastisk til værks. Således har Gorm's Pizza midlertidig lukket alt ned, mens Jensens Bøfhus har lukket for gæster og udelukkende tilbyder takeaway.

LÆS OGSÅ: Danske øer isoleres - "Tænk jer om"

Søndag formiddag meddelte Sundhedsstyrelsen, at 864 personer er bekræftet smittet med coronavirus i Danmark.

Det reelle antal af smittede i Danmark vurderes at være højere. Det hænger sammen med, at de danske myndigheder torsdag skiftede strategi i kampen mod virusset.

Fokus er nu på at finde de mest syge og svage patienter. Derfor er det strategien, at det kun er dem - og derfor samlet langt færre - der nu bliver testet.

LÆS OGSÅ: Tv-vært får god idé midt i corona-krise