Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Coronaoverblik: Brostrøm vil handle efter skarp kritik

4. apr, 09:00
A4 Arbejdsmiljø følger coronakrisens påvirkning af arbejdsmiljøet med daglige opdateringer.

Den ekstraordinære coronakrise trækker store veksler på arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser.

Arbejdstilsynet har aflyst alle almindelige tilsynsbesøg. Hviletidsregler kan nu sættes ud af kraft, og frontpersonalet i sundhedssektoren er trukket i sikkerhedsdragter for at undgå coronasmitte.

Samtidig skyder hjemmekontorer op, og videomøder med kollegerne er blevet en daglig rutine.
---

4. april 2020

Nødplan i Stockholm: Ansatte får en 48 timers arbejdsuge

I Sveriges hovedstad, Stockholm, er man for alvor begyndt at mærke konsekvenserne af coronaepidemien, hvor der dagligt bliver registreret mange nye smittetilfælde og dødsfald.

Det har skabt et stort pres på hospitalerne i Stockholm, og derfor har regionsrådet i byen nu aktiviteret en kriseaftale, som betyder, at sundhedspersonale på intensivafdelinger får højere løn og en arbejdsuge på op til 48 timer.

Læs mere her.

3. april 2020

Brostrøm vil opdatere retningslinjer for brug af værnemidler

Dansk Sygeplejeråd, FOA og Lægeforeningen er bekymrede for smitterisikoen hos ansatte i sundheds- og ældresektoren. De vil derfor have ændret sundhedsmyndighedernes retningslinjer for, hvornår der skal bruges værnemidler.

På et pressemøde fredag, hvor også Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm deltog, appellerede de tre parter til at ændre proceduren for brug af mundbind og andre værnemidler.

Søren Brostrøm sagde på pressemødet, at han forstår bekymringerne, og at han i næste uge vil opdatere retningslinjerne.

- Af forsigtighedshensyn er vi nødt til at kigge på retningslinjerne igen. Jeg har sagt det mange gange de seneste to uger, og jeg håber, at vi er nået dertil, hvor der bliver gjort noget ved det.

- Det kan ikke være meningen, de skal gå på arbejde med ondt i maven, og derfor skal vi gøre noget ved de her ting, sagde Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd på pressemødet.

Her deltog også FOA's sektorformand, Torben Hollmann, der var med på en videoforbindelse.

Medie: Regeringen overvejer at sætte udenlandsk arbejdskraft i karantæne

Muligheden for at sende udenlandsk arbejdskraft i coronakarantæne, når de ankommer til Danmark for at arbejde, kan snart blive til virkelighed.

Ifølge Fagbladet 3F's oplysninger vil regeringen og Folketingets partier inden påske sætte sig sammen og se på, om der kan skrues en karantænemodel sammen for arbejdstagere fra eksempelvis Polen og Italien.

Læs mere her.

2. april 2020

Falck vil tjekke om 5000 medarbejdere har haft corona

Falck vil tjekke, hvor mange medarbejdere der har været smittet med coronavirus.

Det skriver Jyllands-Posten.

Målet er at teste ansatte for antistoffer, der viser sig i blodet, hvis man har haft coronavirus.

- Vi undersøger muligheden for, at om vi i en dansk sammenhæng kunne teste meget jævnligt, måske hver 14. dag.

- Det kunne for eksempel være 5000 Falck-ansatte fordelt i hele Danmark, siger Jakob Riis, administrerende direktør i Falck, til avisen.


Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

1. april 2020

Arbejdstilsynet: Ingen corona-tilsyn

Ansatte på landets byggepladser må se langt efter tilsynsførende fra Arbejdstilsynet i disse coronatider. Og det er selvom historier om frygt for coronasmitte på byggepladserne, gang på gang dukker op i medierne.

Tilsynet har suspenderet alle almindelige kontrolbesøg under coronakrisen, og det betyder, at de kun rykker ud ved klager og alvorlige ulykker. Det undrer både fagforbundet 3F og en række forskere, skriver Fagbladet 3F.

- Når Arbejdstilsynet ikke kontrollerer, kan det også koste liv og folks førlighed. Så for mig virker det mærkeligt, siger Jens Arnholtz, arbejdsmarkedsforsker fra FAOS på Københavns Universitet.

Læs hele historien her.

114 medarbejdere smittet med coronavirus

114 medarbejdere i Region Hovedstaden er smittet med coronavirus.

Det skriver DR Nyheder.

Tallet er fra den 29. marts, og der er kun tale om medarbejdere, der er bekræftet smittet med virusset.

Ifølge Statens Serum Institut var der på samme tidspunkt i alt 1214 personer i Region Hovedstaden, som havde været smittet med coronavirus.

Regionen oplyser, at de smittede primært er ansatte på hospitaler, men vil ikke gå i detaljer med yderligere oplysninger om de syge.

31. marts 2020


Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix/modelfoto

9 råd til at undgå smittefrygt på jobbet

Fagbladet FOA har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udarbejdet 9 råd til, hvordan man undgår frygten for at smitte eller blive smittet med coronavirus på jobbet.

Et af rådene handler om, at man ikke skal bebrejde sig selv, hvis man bliver smittet. Et andet går på, at man skal turde tale om frygten med kolleger og tillidsvalgte. Læs alle 9 råd her.

Arbejdslivet efter påske

Muligheden for at genåbne Danmark efter påske er til stede, lød det mandag fra statsminister Mette Frederiksen (S). Men arbejdslivet vil ikke være som det plejer, når vi er tilbage, formanede statsministeren også.

Forskudte arbejdstider, nye rutiner på jobbet og færre danskere i myldretidstrafikken kan blive til virkelighed i det første stykke tid, når Danmark er genåbnet.

Den virkelighed har grossistvirksomheden Hørkram i Hørning allerede taget forskud på. Her har de bl.a. indført restriktioner i kantinen, så de undgår, at ansatte samles på samme tid.

- Når vi for eksempel skal spise, må vi maksimalt sidde tre ved et bord, og vi holder pause forskudt, så vi maksimalt er 10 i kantinen ad gangen. Vi får portionsanrettet mad, og der er sprit og desinficerende sæbe alle steder, siger lagerarbejder Diana Larsen til Fagbladet 3F.

30. marts 2020


Claus Bech/Ritzau Scanpix

200 læger og sygeplejersker skal testes for Corona

Nordsjællands Hospital begynder som det første sted i landet at teste personale for, om de har dannet antistoffer efter coronasmitte.

Det gælder i første omgang 200 læger, sygeplejersker og andet hospitalspersonale.

Ved hjælp af blodprøver fra medarbejderne kan man danne sig et overblik over, hvor mange ansatte der har haft sygdommen uden at vide det. Læs mere her.

Vejldning skal forhindre coronasmitte i byggebranchen

Frygt for at blive smittet med coronavirus har fyldt en del for ansatte i byggeriet i den senere tid.

Derfor er Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø (BFA) i bygge- og anlægsbranchen nu gået sammen om at lave vejledningsmateriale om coronavirus.

- Vejledningen slår fast, at det er muligt for bygge- og anlægsvirksomhederne at holde hjulene i gang samtidig med, at man forhindrer smitte med coronavirus. Vi står i en helt usædvanlig situation, lyder det fra Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Både Fagbladet 3F og A4 Arbejdsmiljø har i den senere tid kunne fortælle, hvordan håndværkere i byggeriet oplever, at der ikke bliver taget nok hånd om sikkerheden i forbindelse med COVID-19.

Betjente i fængsler efterlyser test af syge kolleger

Fængselsforbundet efterlyser flere test af ansatte i landets fængsler og arresthuse, hvor 50 ansatte er sygemeldte og skønnes at have symptomer på COVID-19.

Krimanlforsorgen arbejder på en at finde en løsning, så flere fængselsbetjente kan blive testet.

- Kriminalforsorgen arbejder i øjeblikket på at finde en løsning, hvor medarbejdere i et vist omfang kan blive testet, hvis de udviser tegn på at være smittet med coronavirus, skriver Kriminalforsorgen.

Hvornår testene er en realitet, er foreløbig uvist. Læs mere her.

27. marts 2020


Foto: Niels Chr. Vilmann/Ritzau Scanpix

Minister: Fuldstændig vanvittige uger

Det er lidt af en opgave, regeringen er på i disse uger, hvor den forsøger at afbøde de negative konsekvenser, coronakrisen medfører - sundhedsmæssige såvel som økonomiske.

De økonomiske udfordringer er blandt andre landet på erhvervsminister Simon Kollerups (S) bord.

I et interview med TV 2 Nord fortæller den 33-årige minister, at coronakrisen har påvirket ham personligt.

- Det har været fuldstændige vanvittige uger. Det har virkelig været i døgndrift. Jeg har haft nætter, hvor jeg har drømt om, hvad for nogle tiltag vi skal lave i morgen, siger Simon Kollerup og konstaterer:

- Jeg er spændt på, om der kommer en efterreaktion, når det er ovre.

Offentligt ansatte skal holde fri under coronakrise

Der skal ikke være for meget ferie eller afspadsering, som skal afvikles på den anden side af coronakrisen.

Derfor er regeringen og det offentlige arbejdsmarkeds parter blevet enige om en aftale, der skal forhindre netop det.

Aftalen betyder blandt andet, at offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, skal holde op til fem dage fri i hjemsendelsesperioden, der er kommet i kølvandet på coronaudbruddet.

Minister afviser ikke stramninger om udenlandsk arbejdskraft

Mens danskere, der kommer hjem fra udlandet, skal gå direkte i to ugers karantæne, kan udenlandsk arbejdskraft, vade ind på en byggeplads i Danmark uden at få foretaget en coronatest eller gå i karantæne.

Det er problematisk, mener SF og Dansk Folkeparti, der mener, at det er et hul i loven, der bør lukkes. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser ikke, at der kan gøres noget og har derfor indkaldt arbejdsmarkedets parter og sine ministerkolleger til en drøftelse.

- Vi lytter til forslagene, og grundlæggende afviser vi ikke at stramme kontrol med ind- og udrejse yderligere, men der er flere hensyn at tage, siger han til DR.

26. marts 2020


Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

16 paller værnemidler klar til brug

Region Midtjylland har modtaget 16 paller med ansigtsmasker og beskyttelsesdragter til ansatte i sundhedsvæsenet.

Værnemidlerne skal fordeles mellem landets 98 kommuner og fem regioner. De er en donation fra kinesiske Jack Ma Foundation, som den kinesiske handelsvirksomhed Alibaba står bag.

- Vi takker for hjælpen fra Kina. Donationen hjælper os med at holde høj sikkerhed for vores ansatte, lyder det fra regionrådsformand Anders Kühnau (S).

Værnepligtige spærret inde på 11. døgn

75 værnepligtige i Beredskabsstyrelsen i Thisted har været lukket inde på en kaserne i 11 døgn. De værnepligtige skal være raske, hvis der skulle blive brug for dem.

En hård tilværelse at være lukket inde, lyder det fra en værnepligtig, som TV MIDTVEST har talt med.

Onsdag kom det frem, at en soldat og en befalingsmand er blevet testet positiv for coronavirus. De har været isoleret på Høvelte Kaserne og Livgardens Kaserne i knap to uger.

Ansatte går grædende hjem - overfuses af borgere

Folks frustrationer over coronavirussen går nu ud over butiksansatte, der må gå grædende hjem fra arbejde.

Det fortæller skohandler og folketingsmedlem for De Konservative, Niels Flemming Hansen, til Vejle Amts Folkeblad.

Ansatte i butikker i Vejles gågade, der fortsat holder åbent, er blevet overfuset af borgere, der er utilfredse, at forretningerne ikke er lukket ned.

- Jeg har modtaget henvendelser fra medarbejdere i detailhandelen, som er blevet overfuset af kunder og er gået grædende hjem, fordi nogle forbrugere ikke mener, det er forsvarligt, at de holder åbent. Men det kan simpelthen ikke være medarbejderne eller ejernes skyld, og det skal ikke gå ud over dem, siger Niels Flemming Hansen til den lokale avis.

25. marts 2020


Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Brostrøms råd om mental sundhed

Sundhedsstyrelsen har præsenteret en række råd til, hvordan man kan opretholde sin mentale sundhed under coronakrisen, hvor dårlige nyheder står i kø.

De handler blandt andet om, at man bør skabe struktur i hverdagen, holde sig fysisk aktiv, fastholde kontakten til kolleger og familie og gå en tur for at få bekymringerne på afstand. Læs mere her.

Danske giganter omstiller produktionen

Corona-test og værnemidler er som bekendt en stor mangelvare i hele verden, og også i Danmark. Derfor har flere store danske virksomheder meldt ud, at de vil omstille deres produktion og begynde at producere håndsprit, testkit, mundbind og visirer.

Bl.a. har Novo Nordisk, Carlsberg, Grundfos og Lego sat deres produktionsapparater til rådgighed, så der kan produceres værnemidler til ansatte i sundheds- og ældresektoren. Læs mere her.

Kritik af fyresedler til 38 vognmænd

I Vejle Kommune har man valgt at fyre 38 vognmænd, der kører børn i skole og til fritidsaktiviteter. På grund af skolelukningerne, er der ikke meget at lave for chaufførerne, der nu er på dagpenge.

Men den kommunale beslutning om at fyre vognmændene fører nu til kritik fra vognmandsselskabets medejer, Benny Petersen.

Han mener, at Vejle Kommune burde have gjort det samme, som man har gjort i Aarhus Kommune, hvor den østjyske kommune har givet deres chauffører lønkompensation frem for fyresedler. Læs mere her.


24. marts 2020

Statsministeren deler beretning fra akutsygeplejerske

På Facebook har statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften delt en tekst fra akutsygeplejersken Christina.

Sygeplejersken fortæller, at i disse corona-tider er alle normale arbejdsgange, kassestrukturer og retningslinjer i arbejdet næsten væk. Læs opslaget her:

Jeg vil meget gerne høre jeres historier fra den nye virkelighed, vi alle står i. Og så vil jeg løbende dele nogle af...

Slået op af Mette FrederiksenTirsdag den 24. marts 2020

Utryghed blandt gravide ansatte

Gravide hospitalsansatte er frustrerede over, at de skal gå arbejde, når de anses for at være særligt udsatte, hvis de skulle blive smittet med coronavirus.

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal gravide i sundhedssektoren ikke nødvendigvis hjemsendes.

Både Dansk Sygeplejeråd og Jordemoderforeningen får henvendelser fra gravide medlemmer, der ikke føler, at der bliver taget tilstrækkeligt hensyn til dem. Læs mere her.

Rumænske gulvlæggere skaber corona-frygt i lufthavnen

Danske håndværkere, der netop udfører arbejde i Københavns Lufthavn, er utrygge ved, at de i sidste uge fik fem nye rumænske kolleger.

Ifølge Ekstra Bladet ankom rumænerne til byggepladsen uden varsel fra byggeledelsen, og efter grænsen blev lukket for at forhindre coronasmitte. De østeuropæiske håndværkere skal anlægge terrazzogulv i lufthavnen.

- Sådan som myndighederne taler om coronasmitten, er vi alle klar over, at det er alvor, og så kan jeg godt forstå, at det skaber utryghed, når der pludselig kommer folk, som man ved, har været i udlandet, siger Henrik Juul Rasmussen fra Blik- og Rørarbejderforbundet i København.

Kæmpe corona-donation til Danmark

500.000 masker. 50.000 testinstrumenter. 5000 beskyttelsesdragter.

Det er, hvad den kinesiske rigmand Jack Ma mandag har doneret af værnemidler til Danmark. Dansk Erhverv har formidlet kontakten til Jack Ma, der er medskaber af det multinationale teknologiske firma Alibaba Group.

Lægemiddelstyrelsen har bekræftet til TV 2, at donationen er modtaget.

23. marts 2020

Regioner tester igen

Forleden besluttede sundhedsmyndighederne, at det skal være muligt for ansatte i sundheds- og ældresektoren at blive testet for coronasmitte selv ved lette og moderate symptomer. Selvom flere regioner i weekenden meddelte, at de var løbet tør for testudstyr, har Region Syddanmark nu besluttet, at de igen er klar til at teste personalet.

Lagner brugt som mundbind

Værnemidler er ligeledes ved at blive en mangelvare. I Danske Diakonhjem, der driver plejecentre landet over, har man lavet en aftale med en kinesisk samarbejdspartner om at levere 50.000 mundbind til plejepersonalet.

Danske Diakonhjem er klar til at dele leverancen med andre. Desperationen i Danske Diakonhjem over manglende mundbind har været så stor, at man har lavet mundbind ud af lagner.

På syddanske sygehus har man ligeledes været kreative ved at benytte fyrværkeribriller i stedet for visir.

Manglende udstyr har nu fået 43 danske virksomheder til at igangsætte en produktion af værnemidler.

Tidligere minister: Alle bør gå med mundbind

Den tidligere Venstre-minister Britta Schall Holberg blander sig også i debatten om værnemidler og mener, at alle hjemmeplejere bør gå med mundbind. Hun undrer sig over, at der ikke bliver taget flere forholdsregler for de mest syge borgere.

- Jeg har stor medfølelse med de hjemmeplejere, der er mere udsatte end nogle andre. Vi andre er så afhængige af, at de ikke smitter patienterne og sig selv og deres familie. Hjemmeplejen er jo noget af det mest vitale og mest udsatte i det danske samfund nu, siger Britta Schall Holberg i et interview med Fyens.dk.

Videomøder er fremtiden

Coronakrisen har vist, at teknologien gør det muligt at koordinere og samarbejde, selvom man ikke fysisk er sammen med kollegerne.

Den opdagelse har man gjort sig i virksomheden ACO Funki fra Herning. Vi vil se flere videomøder i fremtiden, lyder det fra direktør og forsker.

---
Sundhedsstyrelsens retningslinjer til forskellige faggrupper og brancher i forbindelse med COVID-19.

Arbejdstilsynets råd om bl.a. hviletid, arbejdsgivers ansvar og hjemmearbejde i forbindelse med COVID-19.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her