Et stigende antal arbejdere fra Østeuropa vender næsen hjemad som følge af coronakrisen. (Arkivfoto) Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Østarbejdere flygter fra Danmark pga. corona

27. mar, 19:03
Mens flere østarbejdere i byggebranchen vælger at forlade landet, frygter landbruget, at sæsonarbejdere vil blive væk fra Danmark.

Et velkendt ordsprog lyder, at en ulykke sjældent kommer alene. Det gør sig også gældende for byggebranchen, der som følge af coronakrisen er ramt af nedadgående efterspørgsel. Nu oplever landets byggevirksomheder også, at et stigende antal østarbejdere vender tilbage til deres hjemlande, skriver Altinget EU

LÆS OGSÅ: Læge i Aarhus - Der er tomme senge og stilhed

- Det er noget, som helt tydeligt sker i øjeblikket. Vi kan endnu ikke se det i nogen statistik, men vi hører det fra flere af vores medlemmer, siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, til Altinget EU og tilføjer:

- Mange har familier i hjemlandet, som er bekymret for situationen. De vil gerne samle familien i den her tid. Det er helt naturligt og menneskeligt, men det er selvfølgelig en ekstra udfordring for byggeaktiviteten.

Under normale omstændigheder udgør arbejdskraft fra andre lande ni procent af den samlede arbejdskraft i byggeriet målt på årsværk. Gennem en årrække har flere og flere arbejdere fra Østeuropa dog valgt at bo permanent her i landet. Det kan ifølge Bo Sandberg være med til at afbøde tendensen. 

Det er dog ikke kun i byggebranchen, at man oplever negative konsekvenser. I landbruget udgør den udenlandske arbejdskraft nemlig hver femte i den samlede arbejdsstyrke målt i årsværk, da en markant andel af sæsonarbejdere eksempelvis kommer til Danmark fra Ukraine, Rumænien og Polen.  

- Når vi kigger længere frem, starter sæsonarbejdet på frugt- og gartneriområdet. Der er vi bekymret, og vi har ikke en løsning lige nu. Der er nogle steder, hvor man mander op med ganske mange mennesker på kort tid, siger områdedirektør for Erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer Anders Martin Klöcker.

LÆS OGSÅ: Boris Johnson smittet med coronavirus