wolt
Udbringningsfirmaet Wolt anser medarbejderne som selvstændige fremfor ansatte, og derfor har de hverken pension eller løn under sygdom. Det har medført kritik fra faglige organisationer. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Arbejdslivsforsker:
Coronakrise afslører revnerne i den danske model

TEMA: Corona i Danmark
14. apr. 2020 06.00
De løst ansatte har under coronakrisen mærket, hvad det vil sige, at stå uden for det regulerede danske arbejdsmarked. Her råder den danske models lov og orden ikke. Det mener arbejdslivsforsker Janne Gleerup. Hun håber, at krisen vil få politikere og fagbevægelse til at finde langsigtede løsninger.

Det er alle dem, der falder igennem sprækkerne i den danske model. Og alle dem, der står uden den tryghed og det sikkerhedsnet, som den danske model ellers skulle være garant for.

De bevæger sig rundt på den del af arbejdsmarkedet, der eksisterer udenfor den danske models lov og orden. Der, hvor der hersker dårlige løn- og arbejdsvilkår, ustabil indkomst, lav jobsikkerhed og et delvist eller totalt fravær af de lønmodtagerrettigheder, som fagbevægelsen har tilkæmpet sig igennem et århundrede.

Glemt kodeord