20190326-144641-5-1920x957we
Den svenske regering vedtaget en hjælpepakke på i alt 10,8 milliarder svenske kroner for at tackle den hastigt stigende arbejdsløshed. Billedet er taget på et dansk jobcenter. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Corona: Sverige forøger dagpenge til ledige

31. mar 2020, 13:15
I Sverige har man vedtaget en milliard-hjælpepakke, så flere ledige kan få dagpenge under corona-krisen, og dagpengeniveauet hæves.

Mens beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) forleden afviste en lang række danske fagforeningers ønske om at hjælpe de ledige med et midlertidigt corona-tillæg til dagpengene under krisen, er et lignende økonomisk tiltag nu en realitet på den anden side af Øresund.

LÆS OGSÅ: Koncern bag Michelin-succes går konkurs

Her har den svenske regering vedtaget en hjælpepakke på i alt 10,8 milliarder svenske kroner for at tackle den hastigt stigende arbejdsløshed. Det skriver Fagbladet 3F.

Og den danske regering bør følge deres svenske kollegers eksempel, mener 3F’s forbundsformand Per Christensen.

- I Danmark bør vi lade os inspirere af vores søsterland Sverige. Her hæver regeringen dagpengeniveauet i de første 100 dage af ledighedsperioden. Det sker for at sikre tryghed og økonomisk stabilitet for tusindvis af mennesker, der desværre mister deres arbejde på grund af COVID-19-krisen, siger 3F's forbundsformand Per Christensen til Fagbladet 3F og tilføjer:

- Jeg vil opfordre vores egen regering til at tage lignende skridt. 3F har allerede foreslået et midlertidigt corona-tillæg til dagpengemodtagere og forslaget støttes bredt i fagbevægelsen. Sammen med de øvrige milliardpakker til erhvervslivet vil det være med til at holde hånden under de titusindvis af danske lønmodtagere, der mister deres job i en svær tid, siger han.

Pengene i den svenske hjælpepakke skal sikre, at flere ledige kan få dagpenge, og at dagpengesatsen midlertidigt forhøjes under krisen.

Hjælpepakken indeholder desuden store investeringer i uddannelse af ledige.

- Vi sørger for, at flere mennesker er dækket af a-kasserne, og flere ledige får dækket op til 80 procent af lønnen, udtaler Sverige finansminister Magdalena Andersson (S) til Expressen.

Ifølge tal fra den svenske arbejdsformidling fik flere end 18.000 svenskere i sidste uge en fyreseddel. Det er det højeste antal nogensinde.

- Det er en meget, meget hurtig afmatning for arbejdsmarkedet, ikke kun i Sverige, men også i andre lande. Derfor synes jeg, at det er meget godt, at vi nu kan præsentere en pakke for at øge sikkerheden for alle, der risikerer at blive arbejdsløse, siger Magdalena Andersson til den svenske avis.

Med hjælpepakken øges loftbeløbet for de 100 første dage i arbejdsløshedsforsikring midlertidigt fra 910 til 1.200 svenske kroner per dag.

En ledig i Sverige, der har ret til den højeste kompensation, vil dermed kunne få udbetalt 26.400 i stedet for 20.020 svenske kroner om måneden.

LÆS OGSÅ: Nedlukning - Veganerparti kæmper med underskrifter