20190128-154223-5-1920x1152we
Vi skal seks år tilbage for at finde en ledighed af den størrelse, lyder det fra økonom i 3F, Jesper Grunnet-Lauridsen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Stigningen i ledighed blandt faglærte og ufaglærte er nu 'uhyggelig' høj

23. maj 2020, 08:45
På bare to måneder blev ledigheden for ufaglærte og faglærte skudt seks år tilbage. Stigningen i april har været uden fortilfælde, mener eksperter.

En ny analyse og gennemgang af ledigheden i 3F under corona-krisen afslører nu nye sandheder om, hvad der egentlig er sket, siden corona-smitten satte sit præg på arbejdsmarkedet fra den anden uge i marts.

Det skriver Fagbladet 3F.

Økonomerne har sæsonkorrigeret tallene og regnet dem om til fuldtidsledige, på samme måde som Danmarks Statistik gør. Dermed kan tallene sammenlignes med situationen før krisen.

Ifølge de nye beregninger har 3F nu over 20.000 fuldtidsledige.

- I april måned steg ledigheden uden fortilfælde. Hele 5.500 flere fuldtidsledige blev der. Og på bare to måneder steg ledigheden i 3F med 3,4 procentpoint. Til 8,7 procent. Vi skal seks år tilbage for at finde en ledighed af den størrelse, siger økonom i 3F, Jesper Grunnet-Lauridsen.

Han forklarer, at under finanskrisen var den højeste stigning i én måned på 1,4 procentpoint.

Tallene afslører også, at ledigheden er steget lidt mere for kvinder end for mænd.

- Under finanskrisen var det særligt mændene, der blev ramt af ledighed. Denne gang har det - indtil nu - særligt ramt kvinderne. Det skal ses i sammenhæng med, at privat service, hotel og restauration (PSHR), som beskæftiger mange kvinder, er den gruppe i 3F, der har været hårdest ramt af coronakrisen, mener Jesper Grunnet-Lauridsen.

Selv om ledigheden i 3F nu nærmer sig ni procent, er der stadig et stykke op til toppen under finanskrisen i 2010, hvor 14 procent af 3F’erne på et tidspunkt var uden arbejde.

- Det er rigtigt. Men det uhyggelige er, hvor hurtigt den er steget nu på meget kort tid. Vi har formentlig ikke nået toppen endnu, vurderer han.