20121206-190204-L-1920x1311we
Der er blevet længere mellem politiets kontroller af lastbiler. Arkivfoto. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix

Corona-krisen betyder færre politikontroller af lastbiler

30. apr 2020, 06:24
Politiets kontrol af lastbiler er faldet med 20 procent i en stor del af Jylland på grund af corona smittefare, der kræver forholdsregler.

Risiko for smitte med corona har gjort det besværligere og langsommere for politiet at udføre kontrol af lastbiler på de danske veje. Landets tre tungvognscentre melder om færre kontroller af lastbiler.

Det skriver Fagbladet 3F.

Men coronaens indtog betyder ikke, at behovet for kontrol er dalet. De nyeste tal fra Vejdirektoratet viser, at efter regeringen indførte omfattende karantæne-tiltag for at begrænse spredningen af corona-virus, er lastbiltrafikken stort set uændret på de danske veje.

- De sidste tal, jeg har set, viser, at vi har 20 procent færre kontroller. Det hele går langsommere på grund af corona, siger politikommissær Claus Kjær-Pedersen, Tungvognscenter Nord, der kontrollerer tunge køretøjer i Nordjylland, Midt- og Vestjylland og Østjylland.

Han peger på, at den store udfordring er forsigtighed.

- Vi holder afstand og passer på med at røre for mange ting i lastbilen og med at opholde os for længe i førerhuset. Forsigtigheden går begge veje. Nogle chauffører tør dårlig nok rulle vinduet ned og stikke dokumenter ud af sprækken. Men vi har stadig sager i alle kategorier, siger Claus Kjær-Pedersen.

Det er politiets tre tungvognscentre i øst, nord og syd, der kontrollerer, at love og regler for lastbilkørsel i Danmark bliver overholdt.

Politiet kontrollerer blandt andet om reglerne om køre- og hviletid, farligt gods, særtransporter, miljøfarligt affald, overholdelse af miljøzoner, dyretransporter og cabotagekørsel overholdes.

Vicepolitiinspektør Peter Stryhn pointerer, at corona-krisen har gjort arbejdsdagen mere besværlig hos Tungvognscenter Øst, der dækker Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm.

- Jeg har ikke det præcise tal, før vi er lidt inde i maj. Men vi har færre kontroller. Dels fordi det er mere omstændeligt på grund af sikkerhedsforanstaltninger, og dels fordi vi har afgivet folk til øget patruljering i beredskabet. For eksempel til kontrol af om folk overholder opholdsforbud og forbud mod at være i større forsamlinger, siger han.
Kort tid i førerhuset

Hos Tungvognscenter Syd melder vicepolitiinspektør Jesper Engelund også om færre kontroller i Syd på Fyn, i Syd- og Sønderjylland og Sydøstjylland.

- Begge parter er mere påpasselige, og det tager længere tid. Vi har skruet ned for de store rutinemæssige dokumentgennemgange, der kræver et længere ophold i førerhuset. Den type kontrol går vi kun i gang med, hvis der er klare indikationer på, at der finder ulovligheder sted, siger Jesper Engelund, der fortsætter:

- Vi tjekker de elementære ting, og er der intet, der indikerer ulovligheder, og det ellers ser fornuftigt ud, er vi hurtigt videre til næste opgave, siger han.