Coronakrisen tvinger danske virksomheder i knæ, mens ansatte risikerer at må vente på lønkroner. Arkivfoto. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Lønkroner fra konkurs-virksomheder forsinkes

30. apr 2020, 11:13
Ansatte i konkursramte selskaber risikerer at få lønnen i klemme under domstolenes sagspukkel.

Når en virksomhed drejer nøglen rundt, må medarbejderne i øjeblikket kigge ekstra langt efter lønnen. For hundredvis af konkurssager venter fortsat på afgørelse, efter corona-pandemien har holdt skifteretterne i benlås.

Og så kan Lønmodtagernes Garantifond, LG, som betaler løn til ansatte i konkursvirksomheder, ikke komme i gang. Det skriver Fagbladet 3F.

- Vi kan ikke begynde behandlingen af en konkurs, før skifteretten har besluttet, at virksomheden er gået konkurs, siger Jan Sabroe, centerdirektør i Pension & Sikring i ATP, som kontrollerer LG.

Og de ansatte kan ende med at vente længe. Alene Sø- og Handelsretten i København er bagud med cirka 180 konkurssager.

Domstolen forventer ikke at være tilbage på almindelig sagsbehandlingstid før slutningen af maj eller begyndelsen af juni, oplyser Lotte Wetterling, præsident ved Sø- og Handelsretten.

- Men det afhænger selvfølgelig også meget af, hvor mange flere nye konkurssager vi får ind i den kommende tid, siger hun.

Lotte Wetterling understreger, at Sø- og Handelsretten prioriterer konkurssagerne over de øvrige sager. Samme melding lyder fra skifteretten i Aarhus, hvor skifteretschef Preben Veng forventer, at domstolen har arbejdet sig gennem bunken af forsinkede sager inden juni.

I et forsøg på at sikre mod fremtidige forsinkelser af lønnen, fortæller Jan Sabroe, at Lønmodtagernes Garantifond har forsøgt at nedbringe antallet af sager i systemet.

- Hvis der pludselig kommer en stor pukkel af konkurser, siger han og henviser til de forventede corona-konkurser.

Derved håber Jan Sabroe, at de fortsat kan lave lønudbetalinger cirka syv uger efter, en sag er afsluttet ved domstolene og anmeldt til LG.