Michelle Balchunaite og Lars Wortmann skal begge finde nyt job om 14 dage - men det bliver svært, som det er nu, mener de. Foto: Privatfotos/

Coronafyringer: 'Jeg blev helt vildt ked af det'

13. mar, 13:02
Medarbejdere på hoteller og restauranter bliver fyret på grund af manglende gæster.

Fyringerne ruller ind i hotel- og restaurationsbranchen, efter at hele Danmark er gået i dvale.

I Frederikshavn fik 23-årige Michelle Balchunaite i januar sit første job som nyuddannet receptionist på Hotel Scandic. I går tog hun på arbejde og blev efter et par timer kaldt ind til sin leder.

LÆS OGSÅ: Corona tvinger rejsebranchen i knæ: 'En stor, stor krise'

Nu er hun fyret som følge af corona-virusset. Det skriver Fagbladet 3F.

- Jeg blev helt vildt ked af det, så jeg fik også lige brug for at gå lidt. Jeg vil jo ikke væk, jeg vil gerne beholde mit arbejde, siger hun.

- Men så måtte jeg holde humøret oppe og gå tilbage på arbejde.

Scandic i Frederikshavn har mange feriegæster, især svenskere, blandt andet på grund af et stort vandland. Det er lukket ned nu og hotellet er 'ikke i nærheden' af at være det sædvanlige antal gæster, fortæller Michelle Balchuaite. Men hun havde ikke forventet, at fyringer ville ske så hurtigt.

- Min leder var jo også ked af det, det var bestemt ikke noget, de havde forventet og sagde, at det ikke var noget personligt. Det er bare sidst ind, først ud.

Michelle Balchunaite er opsagt per 31. marts. Derefter skal hun finde et nyt job.

- Men jeg tvivler på, at det bliver nemt det næste stykke tid. Måske skal jeg skifte branche, men det har jeg jo ikke lyst.

Fyret kok: Det er noget møg

Samme situation står 29-årige Lars Wortmann i. Sidste år flyttede han fra Aabenraa til Holbæk og fik kort efter job på Hotel Strandparken.

Han mødte ind klokken 16 i går. Der var ikke noget at lave, så han begyndte at ordne lidt opvask. Og så kom cheferne med et stykke papir i hånden og ville tale med ham.

- Så vidste jeg, at det nok var det, fortæller Lars Wortmann. Lederne fortalte, at de drastiske ting, der skete, krævede drastiske beslutninger.

- Og så blev det mig. Det var et chok, men samtidig vidste man jo godt, at det kunne være på vej, efter det statsministeren havde sagt på tv aftenen før.

- Men det er noget møg. Når man elsker sit arbejde og går op i det, er det svært at skulle fyres.

Han er også opsagt per 31. marts. Og de næste 14 dage forudser han kommer til at gå med andet end kokkearbejde, såsom at rede senge eller tjenerarbejde for at få timerne til at gå.

- Og så er det op på hesten igen. Før alt det her var kokke jo en mangelvare, så jeg håber, det nok skal gå fremover.

Hver fjerde restaurant forventer at fyre

I Aalborg har restauranten Mortens Kro valgt at fyre alle sine medarbejdere med to dages varsel. Det sker efter ekstraordinær aftale med 3F Aalborg og under forudsætning af, at de kan blive genansat, når tingene kører som normalt igen, fortæller faglig sekretær i 3F Aalborg, Kurt Frederiksen.

- Den har vi lavet for, at der gerne skulle være et arbejde at vende tilbage til. Vi kunne sagtens kræve, at de skulle have opsigelsesvarsel, men så var der mange af de mindre steder, der ikke ville have nogen job at vente tilbage.

Han fortæller, at han de seneste dage har lavet seks lignende aftaler, ligesom yderligere seks har henvendt sig for at få sådan en aftale.

- Jeg laver ikke andet end at tale med fyrede kokke lige nu, så jeg har travlt, siger han.

Brancheforeningen Horesta har flere gange meldt ud, at restauranter forventer at fyre. I en rundspørge, der blev lavet i weekenden, og før den seneste udvikling, forventede hver fjerde restaurant at fyre.

- Virksomhederne bløder derude. Ingen har kunnet forudse, hvor stærkt og kraftigt markedet har reageret, har direktør Katia Østergaard udtalt.

LÆS OGSÅ: Ekspert om coronakrisen: Lyt til myndighederne men brug også din kritiske sans

På den baggrund har 3F’s gruppe for Privat Service, Hotel og Restauration opfordret lokalafdelinger og tillidsrepræsentanter til at være kreative i bestræbelsen på at sikre job. Der er derfor givet mulighed for, at medarbejderne lokalt kan lave midlertidige aftaler med ledelsen, der ligger udover det, der normalt er mulighed for i overenskomsten.

Det kan for eksempel være hjemsendelse uden løn i en måned under forudsætning for genansættelse eller aftale om ferie.