metal
Claus Jensen (tv) og Mads Andersen, hhv. formand og næstformand, CO-industri Foto: Pressefoto.

CO-industri: Klimaaftalen er syvmileskridt for den grønne omstilling og industrien

23. jun 2020, 16:15
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]

Som repræsentanter for de mennesker der arbejder i industrien, kan vi kun lette på hatten for den nylig indgåede klimaaftale. Aftalen viser på bedste måde, hvordan et bredt og samarbejdende folketing både kan skubbe vores samfund i en rigtig (grøn) retning, men samtidig passe på vores mange gode arbejdspladser.

LÆS OGSÅ: Erhvervslivet godkender klimaaftale: 'Det er særdeles positivt'

Lad os bare nævne et par af de mange gode elementer: støtte til mere vedvarende energi, puljer til en grøn omstilling i industrien på 2,45 mia. kr. indtil 2030 samt etableringen af de to energiøer.

Vigtigst af alt er dog, at CO2-afgiften bliver indført, men med nogle store og klare principper. For eksempel, at der skal tages hensyn til den danske konkurrencekraft, uden et samlet tab af arbejdspladser til udlandet og med reelle CO2-reduktioner – altså at produktionen ikke bare flytter til udlandet, hvor vi både vil tabe arbejdspladser og det ikke vil gavne klimaet.

Klimaaftalen er syvmileskridt i den rigtige retning, og vil i den grad fastholde Danmark i den grønne førertrøje
Claus Jensen og Mads Andersen, hhv. formand og næstformand, CO - industri

Og lad os da bare være ærlige: Vi har været bekymret for, at de gode intentioner om den grønne omstilling gjorde, at nogle fik skyklapper på for de mange gode og livsvigtige arbejdspladser, som industrien har. Når vi skal være et grønt foregangsland – og det skal vi – så bliver vi nødt til at vise omverdenen, at en ambitiøs og nødvendig grøn omstilling kan lykkes uden, det koster arbejdspladser. Vi må ikke skyde os selv i foden, for ellers får vi ikke overbevist de andre lande om at følge trop.

LÆS OGSÅ: Besked til 25.000 ansatte: Rejse kan koste dig jobbet

I debatten har det visse steder været udlagt som om, at industrien slet ikke var interesseret i en grøn omstilling. Intet kunne være mere forkert. Industrien og vores medlemmer har i den grad interesse i den grønne omstilling. Det har de af to årsager.

For det første, fordi de jo helt tydeligt kan se, at den grønne omstilling betyder flere arbejdspladser.

Og for det andet, fordi vores medlemmer i absolut lige så høj grad også vil passe på vores klima. Vores medlemmer er stolte over, at de er med til at støtte den grønne omstilling. Det er de når de er med til at producere vindmøller, energieffektive pumper eller højeffektive ventilatorer.

LÆS OGSÅ: Jeppe mistede jobbet under corona: Måtte kigge langt efter dagpenge

Klimaaftalen er syvmileskridt i den rigtige retning, og vil i den grad fastholde Danmark i den grønne førertrøje. En førertrøje, hvor vi tager hensyn til de gode danske industriarbejdspladser, og samtidig leverer på klimaproblemerne. Kun sådan får vi hele verden med.