Metal-formand langer ud efter store virksomheder:
De burde skamme sig

20180509-114723-L-1920x1278we
- Problemet er, at virksomhederne ikke har taget de lærlinge, som de skulle, og nu sidder de og klager, siger Metal-formand Claus Jensen. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
3. aug. 2021 08.16
Særligt de store virksomheder har ikke taget deres samfundsansvar på sig og taget deres andel af lærlinge, mener formand for Dansk Metal, Claus Jensen.

Mangel på arbejdskraft er den største trussel mod dansk økonomi.

Sådan lyder det fra Dansk Metals formand Claus Jensen. I et interview med Jyllands-Posten langer han ud efter store danske virksomheder, som han mener løber fra deres ansvar for, at Danmark ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråds prognoser vil mangle 99.000 faglærte i 2030.

LÆS OGSÅ: Elever, DI og Dansk Metal i fælles opråb: Genindfør obligatorisk erhvervspraktik!

- Problemet er, at virksomhederne ikke har taget de lærlinge, som de skulle, og nu sidder de og klager. Men de har overhovedet ikke stemplet ind på den samfundskontrakt, som vi har om, at de tager deres lærlinge og sørger for at være selvforsynende med arbejdskraft. Jeg synes, at de virksomheder burde skamme sig. Det er især de store virksomheder, det handler om. De har ikke taget deres andel af lærlinge, mens de mindre virksomheder har været bedre til at løfte deres forpligtelse, han til avisen. 

Og står det til Metal-formanden er det på uddannelsesområdet, at problemet med de manglende faglærte skal løses. Langt flere unge skal vælge en faglært uddannelse. Det gælder både for dem, der kommer direkte fra folkeskolen, men også de unge, der allerede har taget en studenterhue uden at bruge den til noget, skal gelejdes ind på erhvervsuddannelserne efter gymnasiet, mener Claus Jensen.

Politikere fra højrefløjen og arbejdsgivere peger ofte på, at problemet med de manglende hænder kan løses ved at lempe på reglerne for udenlandsk arbejdskraft. Men det giver Claus Jensen ikke meget for. Han mener, at det er en 'pseudodiskussion', fordi landene omkring os også mangler arbejdskraft, og derfor tror han ikke på, at der står horder af kvalificeret arbejdskraft og venter på at komme til Danmark. Samtidig peger han på den fri bevægelighed i EU. 

Metal-formanden tror heller ikke på, at det hjælper at sænke den såkaldte beløbsordning, der betyder, at udlændinge, der vil arbejde i Danmark skal have en ansættelseskontrakt, der garanterer dem en løn på 445.000 kroner om året for at få en arbejdstilladelse.

LÆS OGSÅ: Fagboss tordner mod 'uddannelsessnobberi': Færre unge gennemfører erhvervsuddannelse