20200108-122353-L-1920x1189we
Claus Jensen forudser, at mange privatansatte bliver vrede over ikke at blive lønkompenseret, hvis de bliver sendt hjem. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Metal-formand advarer om stor lønnedgang til privatansatte: 'Det er voldsomt'

13. mar 2020, 18:24
Dansk Metals formand er utilfreds med, at hjemsendte lønmodtagere i industrien må klare sig for under halvdelen af den løn, de plejer at få på grund af den krise, som situationen med corona skaber. Regeringen arbejder på nye initiativer, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Privatansatte skal have fuld lønkompensation, hvis de bliver sendt hjem uden løn på grund af de økonomiske udfordringer, som den nye coronavirus fører med sig på verdensplan. Dermed vil de være sikret de samme rettigheder som ansatte i den offentlige sektor.

Sådan lyder opfordringen fra Claus Jensen, der er formand i Dansk Metal.

Alle offentlige ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, er blevet opfordret af S-regeringen til at arbejde hjemmefra - i det omfang det er muligt - i foreløbigt to uger fra mandag. Og de vil modtage løn i hele perioden.

Men hjælpen skal bredes mere ud, mener man i Dansk Metal, der repræsenterer omkring 100.000 medlemmer.

LÆS OGSÅ: Venstre: Lad staten betale for hjemsendte privatansatte

Metal-formanden frygter, at mange vil blive sendt hjem allerede fra på mandag, fordi der mangler materialer, så mange produkter ikke kan færdiggøres. Der vil derfor mangle arbejdsopgaver i industrien.

- Det er voldsomt, for rigtig mange mennesker risikerer at skulle sendes hjem til en kompensation, der svarer til 46-47 procent af deres aktuelle løn, siger Claus Jensen til A4 Arbejdsliv og fortsætter:

- Samtidig kan de kun se på, at hele den offentlige sektor er sendt hjem med fuld løn. Det tror jeg simpelthen, at nogle vil reagere på. Jeg snakker ikke om revolution, men de vil blive sure og skuffet over det.

Flere ønsker større hjælp til det private

Som en del af en hjælpepakke til dansk erhvervsliv har S-regeringen taget initiativ til, at virksomheder skal kunne sætte medarbejdere midlertidigt ned i tid. I den periode skal de berørte medarbejdere kunne få supplerende dagpenge.

Men ligesom Dansk Metal mener både Dansk Erhverv og Dansk Industri, at der skal mere hjælp til, blandt andet  lønkompensation til privatansatte.

I en pressemeddelelse siger Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, at da krisen allerede er massiv, bør staten give lønkompensation til særligt udsatte brancher og ansatte, der bliver sendt hjem som følge af svigtende ordrer og truende konkurser.

Partiet Venstre opfordrer nu også regeringen til at indføre kompensation til private, der er nødsaget til sende medarbejdere hjem. Det udtaler Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen fredag til Ritzau:

- Jeg synes, at det ville være rimeligt at give de privatansatte og de selvstændige, der bliver ramt hårdt af coronaepidemien, lidt mere af den sikkerhed, som vi giver de offentligt ansatte i en meget usikker situation.

Hummelgaard: Vi arbejder på løsninger for alle lønmodtagere

Organisationerne og Venstre sparker dog en åben dør ind, når de råber op om fuld lønkompensation til de privatansatte, fastslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) overfor A4 Arbejdsliv.

- Regeringen er allerede i gang med en lang række initiativer, der har det sigte, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at virksomheder i den her meget ekstraordinære situation, mens nedlukningen af Danmark og sundhedskrisen står på, ikke fyrer deres ansatte, siger han.

Beskæftigelsesministeren vil dog ikke røbe, om et af de kommende initiativer, der i disse dage diskuteres med arbejdsmarkedets parter, omhandler fuld løndækning til det private.

Regeringen gør lige nu alt, hvad den kan for at holde hånden under  alle lønmodtageres forsørgelsesgrundlag, fortæller Peter Hummelgaard. Derfor forstår han heller ikke, hvis der er ansatte i det private, der undrer sig over, hvorfor de ikke er sikret fuld kompensation, hvis de bliver sendt hjem fra arbejde.

-  Alle i Danmark har en regering som i den her situation, hvor tingene udvikler sig minut for minut, hele tiden udtænker og arbejder på nye vidtgående tiltag til, hvordan vi kan holde hånden under alle danskeres arbejdspladser, siger han.

Vidtrækkende konsekvenser

Ved udgangen af 2019 var der 832.681 offentligt ansatte og 1.963.542 ansatte i det private, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er altså en stor udgift at skulle lønkompenserer alle privatansatte, der sendes hjem.

Men Claus Jensen mener absolut, at det er realistisk at sørge for fuld lønkompensation til alle hjemsendte privatansatte.

- Det er jo ikke hele den private sektor, der vil blive sendt hjem. Jeg kan se i fjernsynet, at dem i butikkerne nærmest får mere at lave. Det er primært industrivirksomheder, der vil være nødt til at sende nogle hjem. De bliver så hjemsendt til det, der ligner dagpenge. Det er en lønnedgang til under halv løn, siger han.

LÆS OGSÅ: Coronavirus: Regeringen vil hjælpe danske arbejdspladser

Ifølge Metal-formanden kan det både få store omkostninger for den enkelte medarbejder og for store geografiske områder af Danmark, hvis staten ikke udvider hjælpen til de privatansatte.

- Der ligger store industrivirksomheder i relativt små samfund rundt omkring. Og hvis de er nødt til at lukke ned, fordi de mangler stumper til produktionen, får det store konsekvenser for hele området, advarer han.