20190526-151810-2-1920x1387we
40-årige Mette Østergaard blev ansat på Berlingske som chefredaktør, mens hun var gravid. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Chefredaktør afvist til job: 'Hvis du har tænkt dig at få børn, gider jeg ikke ansætte dig'

14. sep 2020, 10:07
Mette Østergaard har flere gange oplevet at blive forskelsbehandlet på grund af sit køn. To gange handlede det ifølge hende om, at hendes arbejdskraft var mindre værd, fordi hun kunne få børn.

Sofie Linde har for alvor sparket gang i debatten om sexchikane på arbejdspladserne. Og siden har flere kendte, danske kvinder meldt sig i koret. Senest har den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt fortalt om, hvordan hun som leder tre gange har oplevet sager med seksuelle krænkelser. 

LÆS OGSÅ: Helle Thorning fortæller om sexchikanesager: 'Jeg blev beskyldt for at overreagere'

Mette Østergaard, der er chefredaktør på Berlingske, er en af de 'heldige', som hun selv udtrykker det, der ikke har oplevet det. Til gengæld har hun oplevet sexisme i en anden form, skriver hun i en kommentar i Berlingske. Hun har nemlig oplevet at blive forskelsbehandlet på grund af sit køn.

Den ene gang var i 2006, hvor hun var blevet kaldt til jobsamtale på et stort dagblad. Til samtalen ville redaktøren gerne sikre sig, at Mette Østergaard var klar til at knokle igennem.

'Hvis du har tænkt dig at få børn, gider jeg ikke ansætte dig. Jeg skal være sikker på, at du kan arbejde igennem,' sagde han ifølge Mette Østergaard.

Enlig mor til to

Hun valgte ikke at tage jobbet.

En del år senere var Mette Østergaard redaktør, da hun kunne annoncere, at hun var gravid.  Her oplevede hun igen, at hendes køn havde betydning for, hvordan hun blev behandlet:

'Så skiftede den positive tone fra chefen, og jeg måtte stå skoleret på den store mediechefs kontor, hvor jeg blev bedt om at forklare, hvordan jeg mente, jeg kunne håndtere et så ansvarsfuldt job med et lille barn på vej. Endda som enlig mor. Det var en kombination, han havde svært ved at se for sig. Det blev direkte sagt, at min graviditet var en 'anledning' til at se på min fremtidige rolle. At der i forvejen sad fraskilte mænd med børn i samme ledelsesgruppe, gav åbenbart ikke samme grund til bekymring', skriver hun i sin kommentar.

LÆS OGSÅ: Dansk skuespiller krænket og udskammet: 'Du tog ham jo selv med hjem'

Men det er ikke kun fra mediecheferne, hun har oplevet forskelsbehandling. I dag er hun enlig mor til to og chefredaktør på Berlingske. Hendes kæreste er chefredaktør på B.T. og også enlig far til to. Men det er kun hende, der bliver spurgt om, hvordan i alverden hun klarer det. Hendes kæreste har aldrig fået samme spørgsmål.