Byråd vil undgå sexisme:
Disse regler gælder nu

peter-soerensen
- Det skulle jo helst gøre, at vi hjælper hinanden med at sige fra, men også holder hinanden op på at krænkende adfærd, det accepterer vi ikke, siger Peter Sørensen (S), der er borgmester i Horsens Kommune. Foto: Pressefoto/Socialdemokratiet
19. jan. 2021 12.46
Byrådspolitikkerne i Horsens Kommune er netop nu ved at udvikle et adfærdskodeks, som har til formål at forebygge sexisme og diskrimination.

Er det okay at give sin kollega en kompliment? Hvornår går man over grænsen, og hvem har ansvaret?

Sexismedebatten har rullet det meste af 2020, og nu er byrådet i Horsens Kommune i gang med at lave et adfærdskodeks, som skal sætte rammerne for, hvordan man opfører sig, og hvordan man ikke opfører sig i byrådet. Det skriver TV 2 Østjylland.

LÆS OGSÅ: Ansatte i psykiatrien bliver ikke navnebeskyttet: 'Jeg er dybt skuffet'

- Det skulle jo helst gøre, at vi hjælper hinanden med at sige fra, men også holder hinanden op på at krænkende adfærd, det accepterer vi ikke, siger Peter Sørensen (S), der er borgmester i Horsens Kommune.

Kommunernes Landsforening har opfordret kommunerne til at tale om sexisme, og i byrådet i Horsens Kommune har de altså valgt at få det hele ned på skrift.

- Det er rigtig godt at have sådan et stykke papir, hvis og når det skulle komme i spil, siger borgmesteren til TV2 Østjylland.

I november havde byrådet et temamøde, hvor de skrev udkastet til adfærdskodekset, og nu skal alle udvalg komme med flere inputs.

I det nuværende udkast til adfærdskodekset står der blandt andet, hvordan man undgår at have en grænseoverskridende adfærd, at man skal sige fra, hvis man oplever en grænseoverskridende adfærd, og at man skal anerkende, at alle har forskellige perspektiver og baggrunde.

Ifølge Susan Gyldenkilde (S), der er medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget, er det på tide, at byrådet får et adfærdskodeks mod sexisme.

- Jeg synes, det er på tide. Det her har ligget stille alt for længe, siger hun til TV2 Østjylland.

Hun mener, at en stor del af den krænkende adfærd ligger i sproget, og at det især er den, der skal ændres.

- Jeg ser på det her kodeks som et samtalepapir, og ikke noget der skal bruges til at dunke folk i hovedet. Det meste ligger jo i sproget. Det er eksempelvis ikke i orden at kalde sin byrådskollega ’lille blomst’. Man skal tale respektfuldt til hinanden, og det er der nogen, der skal lære, siger hun.

Det er ikke kun nuværende byrådsmedlemmer, der er glade for, at de får nogle retningslinjer, som skal forebygge sexisme.

Det er 18-årige Liv Andersen også. Hun går i 2. g, og så er hun næstformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Horsens. En dag sidder hun måske selv i byrådssalen i Horsens, og til den tid frygter hun ikke krænkende adfærd fra kolleger.

- Jeg synes, det er fantastisk, at de laver det, og jeg synes, det er det rigtige at gøre. Jeg føler mig da også ekstra tryg, hvis jeg vælger at gå ind i det, for så ved jeg, at der er retningslinjer for, hvordan både mænd og kvinder skal opføre sig, siger Liv Andersen til TV2 Østjylland.

Hvis det stod til Liv Andersen, burde det dog ikke være nødvendigt at lave et kodeks for, hvordan man skal opføre sig, og hvordan man bestemt ikke skal opføre sig.

- Jeg håber, at der i fremtiden ikke behøver være sådan nogle adfærdskodekser, men at folk lærer, hvordan man skal opføre sig, og at man ikke skal have det skrevet ned, for det er jo noget, folk burde kunne tænke sig til selv, siger hun til TV2 Østjylland.

Den 23. februar skal alle udvalgene i byrådet i Horsens Kommune samles og tale om, hvilke punkter de ønsker at tilføje til adfærdskodekset.

- Formålet er, at vi skal hive det færdige adfærdskodeks frem hvert år, og når der kommer nye medlemmer, skal de også præsenteres for det, så de kan føle sig trygge, siger borgmesteren til TV2 Østjylland.

Hvis man bliver udsat for sexisme i byrådet i Horsens Kommune, skal man fremover gå til kommunaldirektøren eller borgmesteren.

Kommunernes Landsforening har også lavet en hotline, hvor kommunalpolitikere, der har været udsat for grænseoverskridende adfærd af seksuel karakter, kan henvende sig for råd og vejledning.

Udkast til adfærdskodeks mod sexisme:

- Undgå grænseoverskridende adfærd af enhver art
- Behandl alle, uanset kønsidentitet eller status, med respekt
- Anerkend at vi alle har forskellige perspektiver og baggrunde
- Tal og vær åben overfor at dine kolleger kan kommunikere med dig
- Når du er i tvivl: Spørg!
- Sig fra, hvis du oplever en grænseoverskridende handling
- Hvis du overværer en grænseoverskridende handling, så sig fra!
- Input fra udvalgene ....
Kilde: Horsens Kommune