Odense_Universitetshospital_facade_og_logo_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix_1650_px
60 ansatte på byggepladsen ved det nye universitetshospital i Odense blev i sidste uge testet positive for coronavirus. Alle smittede var fra andre EU-lande end Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bygsam København:
Luk Covid-19-hullet på håndværkerlogierne

13. dec. 2020 18.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

SÅ ER DEN GAL IGEN. Udenlandske bygningshåndværkere på Odense Universitetshospital er blevet smittet med corona. Det er ikke første gang, vi oplever det. Og det bliver næppe heller den sidste gang, hvis ikke der strammes gevaldigt op på vilkår for indkvartering af kolleger, der kommer hertil for at arbejde.

LÆS OGSÅ: I pænt Københavner-kvarter bor polske arbejdere tæt sammen: 'Smitten kan sprede sig hurtigt her'

Også i sensommeren og det tidlige efterår oplevede vi en situation, hvor nogle håndværkerlogier for polske betonarbejdere på Haslev-egnen ved Faxe blev blev smittet med Covid-19. Ikke bare nogle enkelte, men mange!

Det skabte en vis debat om en sag, som vi i Byggefagenes Samvirke har haft fokus på længe, nemlig smitte og sundhed for tilrejsende kolleger på vores byggepladser. I foråret oplevede vi under nedlukningen, hvordan store sjak af østkolleger kom hertil og gik direkte ind på byggepladserne og begyndte at arbejde.

LÆS OGSÅ: Byggeplads ramt af coronaudbrud: 60 ansatte smittet

I sig selv var det ikke et problem, hvis det skete coronamæssigt forsvarligt. Men det gjorde det i mange tilfælde ikke. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard udstak i foråret sammen med arbejdsmarkedets parter da også nogle retningslinjer om hygiejne og sikkerhed.

Men nu viste smittesagen fra Haslev en anden side af corona-situationen, nemlig at der er et stort hul i sundhedssituationen på det bosteder, hvor mange tilrejsende kolleger indkvarteres.

DERFOR ORGANISEREDE SAMVIRKET i midten af november en besøgsrunde på et større antal logier for at oplyse kollegerne om deres rettigheder, regler og sundhed. På flere sprog og med personlig kontakt blev der fortalt om, hvordan man skal forholde sig, så smitten ikke spredes og truer både helbred og indtjening.

Hvis vi alle skal bidrage til at få slået smitten tilbage, så hjælper det ikke, at vi lader et stort smittehul stå pivåbent
Henrik Juul Rasmussen, formand Byggefagenes Samvirke København

Oplevelserne var mildt sagt blandede ude på logierne. I den ene ende var der større camps, hvor der var nogenlunde ordnede sundhedsforhold (om end der også der var plads til forbedring). I den anden ende boede folk så tæt og under forhold, som – for nu at sige det pænt – var under niveau. På knap halvdelen af de besøgte steder boede folk i lag og meget tæt på værelserne, køkkenforholdene meget skrabede og sine steder direkte uhygiejniske. Hvordan man forestiller sig, at afstandskrav, renholdelse og afspritning skal kunne foregå sikkert på disse steder, står hen i det uvisse.

LÆS OGSÅ: Byggebranchen får kontroversiel corona-hjælp: 'Det giver ingen mening'

Vi er helt klar over, at der i den såkaldte task force, som arbejdsmarkedets parter og ministeriet har nedsat, tages hånd om coronasikkerheden på byggepladserne. Men der mangler efter vores opfattelse at blive lukket flere huller. Nemlig de steder, hvor folk indkvarteres under ofte trange, urene og skandaløse sanitære forhold. Det skaber ikke bare sundhedsfare for beboerne, men også for kollegerne på byggepladserne og for det øvrige samfund.

Derfor mener vi, at det er nødvendigt med øget kontrol af forholdene på logierne. Her har Arbejdstilsynet, sundhedsmyndighederne og politiet en central rolle. Men også kommunerne må på banen. Det er trods alt dem, der kender forholdene i deres områder. Hvis det er lovgivning, der forhindrer, at de kontrollerer sundheds- og sanitetssituationen, så må ministeren tage de nødvendige politiske initiativer og få lovgivningen på plads.

Hvis vi alle skal bidrage til at få slået smitten tilbage, så hjælper det ikke, at vi lader et stort smittehul stå pivåbent, nemlig de logier, hvor de tilrejsende kolleger – hvad enten de kommer fra udlandet eller fra andre dele af Danmark – ikke kan holde sig fri af smittefaren. Så derfor: få nu hænderne op af lommerne og gør noget. Det haster!!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].