Der er masser af ledige praktikpladser, hvis man vil uddanne sig til struktør, brolægger og tagdækker. Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Masser af ledige praktikpladser: Byggeriets nicheuddannelser er ved at uddø

14. feb 2020, 09:48
Der er alt for få unge, der uddanner sig til teknisk isolatør, brolægger, tagdækker og struktør.

Alt for få danske unge vælger at tage en nicheuddannelse inden for bygge- og anlægsbranchen. Hvis efterspørgslen ikke bliver større, kan det meget vel betyde, at uddannelserne ikke længere kan udbydes, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Hos Byggeriets Uddannelser vurderer man, at man lige nu har 200 ledige praktikpladser indenfor uddannelserne struktør, tagdækker, brolægger og teknisk isolatør.

LÆS OGSÅ: Malerformand ser muligheder i industriforlig: 'Men vi kommer til at løse problemerne selv'

- Jeg kan godt frygte, at de (uddannelserne, red.) uddør, eller bliver et mindre speciale gennem andre uddannelser. Så længe skolerne har de små hold, som de kører med nu, kan det godt være, at de begynder at kigge på, om der fremover er økonomisk grundlag for at køre en uddannelse, siger uddannelseskonsulent John Hvass fra Byggeriets Uddannelser til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

– Optimalt set skulle vi udbyde 300 praktikpladser mere, end vi gør i dag, indenfor de 4 uddannelser. Virksomhederne er klar, men det er de unge ikke, siger John Hvass.

Ingen ved, hvad en isolatør laver

Han forklarer den manglende søgning med, at der eksempelvis ikke er mange, som ved, hvad en struktør eller en teknisk isolatør laver. Og forældrene synes, at deres børn skal vælge de gængse uddannelser som tømrer, murer eller maler.

Hos Dansk Byggeri kan man genkende problematikken, men her er man dog ikke bange for en decideret nedlæggelse af nicheuddannelserne.

LÆS OGSÅ: Erhvervspsykolog: Topchefer er ikke deres løn værd

– Jeg er ikke bekymret for, at de bliver nedlagt, men jeg ved godt, at det kan være vanskeligt. Derfor er det også et indsatsområde hos os, for der skal gøres noget, understreger Louise Pihl, der er vicedirektør i Dansk Byggeri, over for Licitationen – Byggeriets Dagblad.