20200311-090246-L-1920x1280we
- Der var kun en ansvarlig løsning, og det var, at vi fandt hinanden. Corona-krisen har sat alt andet i perspektiv, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Byggechef om ny overenskomst: Vi har ikke brugt coronakrisen i forhandlingerne

17. mar 2020, 12:03
Dansk Byggeris adm. direktør, Lars Storr-Hansen, glæder sig over, at det er lykkedes at lande et forlig på byggeriets område trods coronakrise.

Kære læser

Denne artikel har vi nu åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Tidligt i morges blev den sidste store knast høvlet af årets overenskomstforhandlinger, da 3F og Dansk Byggeri indgik en aftale om en ny overenskomst for 60.000 ansatte i byggeriet. 

I den sidste uges tid har forhandlingerne i Forligsinstitutionen foregået i skyggen af coronavirussets indtog i Danmark, der allerede har kostet job og omsætning i en lang række brancher. 

Coronakrisens voldsomme udvikling har da også spillet en rolle i forhandlingerne på byggeriets område, erkender Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri. 

LÆS OGSÅ: Ekspert om byggeriforlig i coronakrise: 'Det bedst tænkelige i en utrolig svær situation'

- Det allervigtigste er, at der er kommet et forlig. Jeg er glad for, og imponeret over, den ansvarlighed, som begge parter har udvist i forhold til at fjerne den usikkerhed, der ville være hos både medarbejdere og virksomheder, hvis vi ikke var lykkedes med at blive enige om en ny overenskomst, siger Lars Storr Hansen til A4 Arbejdsliv. 

- Der var kun en ansvarlig løsning, og det var, at vi fandt hinanden. Corona-krisen har sat alt andet i perspektiv. Det er sindssygt alvorligt. Vi ved ikke hvor lang tid, det kommer til at vare, og vi ved ikke, hvad der kommer på den anden side, tilføjer direktøren. 

Kanariefuglen i minen 

Indtil videre har corona-virussets hærgen i Danmark primært kostet arbejdspladser i rejse-, turist- og hotelbranchen, der over én kam har fyret eller hjemsendt medarbejdere på grund af faldende antal gæster og rejsende. 

Ifølge Lars Storr-Hansen kan den usikkerhed, som sygdommen har sået i dansk økonomi, dog også mærkes i byggebranchen. 

- Vi ser offentlige byggerier, hvor de byggeansvarlige er sendt hjem, og genbrugsstationer, der er lukket for erhvervsaffald. Samtidig hører vi også om private og større bygherrer, der annullerer deres projekter, siger Lars Storr-Hansen. 

Jeg tænker også, at man som ejer af eksempelvis en stor hotelkæde nok ikke bestiller et nyt kæmpe-byggeri lige med det første? 

Det tror jeg, at du har fuldstændig ret i. Generelt ved vi jo bare, at når en del af økonomien bliver ramt, så kommer byggeriet også til at kunne mærke det på et tidspunkt. På den måde opfører vi os som kanariefuglen i guldminen. Når ilten forsvinder, så ryger vi også ned af pinden, siger Lars Storr-Hansen. 

Har ikke brugt corona i forhandlinger

Selvom coronavirusset har sat byggeriets forhandlinger i en ekstraordinær situation, afviser Lars Storr-Hansen, at Dansk Byggeri har brugt sygdommen som presbold i forhandlingerne med 3F. 

- Situationen er alt for alvorlig til, at vi har spekuleret i den slags. Der sidder heldigvis professionelle parter på begge sider af bordet. Det, der er sket, er, at vi har set, hvordan tingene har udviklet sig, og det har skabt en fælles forståelse af, at der kun var en vej frem, og det var at indgå et forlig. 

Har I lavet en for dyr aftale? Den økonomiske ramme i jeres aftale læner sig jo op ad industriforliget, der er lavet på et tidspunkt, hvor økonomien så markant bedre ud? 

- Det afgørende er, at der blev lavet en aftale. Det, der betyder allermest, er, at vi får fjernet usikkerheden. Nu må vi se, hvordan økonomien udvikler sig, og lige nu er der ingen, der ved, hvor slemt det bliver, siger Lars Storr-Hansen.