Buschauffør får erstatning:
Find dig i racisme eller du er fyret

20200818-121751-L-1920x1280we
Da chaufføren valgte at anmelde en racistisk bilist til politiet, modtog han to uger senere et brev med en opsigelse fra sin arbejdsgiver. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
17. feb. 2021 06.30
En buschauffør blev fyret, efter at han ville politianmelde en racistisk bilist. Chaufføren fik at vide, at han 'var i den forkerte branche', fremgår det af en sag i Ligebehandlingsnævnet.

Hvis man ikke kan tåle at blive udsat for racistiske kunder, så skal man ikke være buschauffør.

Sådan lød beskeden til en sort mandlig chauffør, der oplevede at blive overfuset på job, fra hans arbejdsgiver. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Trods færre sigtelser: Politiet snupper fortsat mange illegale migranter

Buschaufføren havde været ansat i firmaet i kort tid, da han rendte på en aggressiv bilist i forbindelse med sin busrute. Bilisten var rasende på chaufføren og hans kollega, fordi deres busser holdt, så bilisten ikke kunne komme udenom.

Derfor flyttede to mænd busserne, men manden var alligevel ikke tilfreds.

Som reaktion på, at buschaufføren ikke havde flyttet bussen helt væk, stormede manden ifølge vidneforklaringer ud af sin bil igen og begyndte at råbe racistiske udtryk efter chaufføren.

- Han kalder mig perker og hale-neger, forklarede chaufføren for Ligebehandlingsnævnet.

Buschaufføren havde tidligere arbejdet som udsmider på et diskotek og var vant til både fulde og aggressive kunder.

Alligevel bemærkede chaufføren selv, at han “sjældent har set nogen så aggressiv”.

- På det tidspunkt vælger jeg, at jeg vil anmelde ham for verbalt overfald og racisme, sagde han.

Senere ringede bilisten, der havde råbt de racistiske udtryk af chaufføren, til busselskabet og undskyldte for sin adfærd.

Derfor blev chaufføren kaldt ind på kontoret til et møde med sin chef. Men da buschaufføren fortalte chefen, at han ville anmelde bilisten til politiet alligevel, fik han en afvisende reaktion.

- Aaaargh, aaargh, lød svaret fra chefen, som mente at chaufføren var “i den forkerte branche, hvis han ikke kunne finde sig i sådanne ting”, som det blev forklaret i Ligebehandlingsnævnet.

Da chaufføren valgte at anmelde sagen til politiet, modtog han to uger senere et brev fra sin arbejdsgiver.

Det var en opsigelse, hvor teksten lød:

“Vi beklager herved at måtte opsige dig pr. dags dato til øjeblikkelig fratræden, da du desværre ikke har de personlige kompetencer, der skal til for at bestride jobbet som chauffør.”

Sagen om fyringen af den sorte buschauffør endte i Ligebehandlingsnævnet, som tager sig af sager om diskrimination.

Nævnet fandt, at buschaufførens historie var korrekt gengivet, og at svaret fra hans arbejdsgiver til nævnet var “nedgørende” og ikke uddybede forklaringen om, hvorfor chaufføren var blevet fyret.

Da man ikke må gøre forskel på ansatte på baggrund af race eller hudfarve, gav Ligebehandlingsnævnet derfor medhold til chaufføren i, at han var blevet uberettiget fyret og tilkendte ham en erstatning på 185.000 kroner – svarende til seks måneders løn – som busselskabet skulle betale.

Den mandlige buschauffør var ved sagens afgørelse stadig sygemeldt ovenpå episoden.