Brevkasse_Leif_Donb__k

Brevkasse med Leif Donbæk:
Hvad med corona-skader udenfor hjemmet?

17. nov. 2020 16.00

Sidst kiggede vi jo på hjemmearbejde, men hvad med skader der sker på grund af, at arbejdsmiljøet er ændret under den her pandemi?

Jeg har kigget lidt rundt på, hvad jeg hører om på vandrørene rundt omkring om nye typer af skader, så lad os tage nogle eksempler på hvilke slags skader, der kan være, så I får tankegangen ind om, hvad det er for en "ny" type af skade, der kan være relevant at kigge på.

LÆS OGSÅ: Ny brevkasse om arbejdsskader

Bliv klogere på arbejdsskader - med Leif Donbæk

Cirka hver 14. dag vil ekspert i arbejdsskade-sager og advokat i HK, Leif Donbæk, gennemgå og kommentere aktuelle arbejdsskade-sager.

Hvert år kommer mange danskere til skade på jobbet. Det kan koste dem dyrt. For forsikrings-selskaber er det nogle af de dyreste skader at erstatte, og der er talrige eksempler på årelange sagsforløb, før der ligger en afgørelse for den enkelte med nedsat arbejdsevne.

Hvad er op og ned – og hvordan kan forbund lokalt hjælpe deres medlemmer efter at skaden er sket.

Har du en sag, er du velkommen til at skrive til [email protected]

I dag kommer vi til at kigge på hudskader.

Den første, jeg har hørt om, er hudlidelser, der forværrer eller opstår på grund af maske- og handskebrug. Det er jo sådan normalt, at man kan få anerkendt et irritativt/toksisk (slid) eksem på baggrund af eksempelvis lang tids handskebrug på en normal arbejdsdag.

Grunden til det er, at der dannes fugt inde i handsken, som irriterer huden og på sigt tærer hudens "mursten" igennem, hvilket giver eksem. Så hvis du på grund af corona pludselig går med handsker mange flere timer om dagen, er du også markant mere udsat for at kunne få en eksem-erhvervssygdom.

Ligeså med masker. Det er normalt ikke så ofte, man ser erhvervssygdomme med eksem i ansigtet, men her bliver det relevant. For ligesom med handsker, så kan masker formodentligt skabe et fugtigt miljø, som nok kan tære på samme måde som handsker.

Vi har ikke rigtigt nogle praksisudmeldinger fra myndighederne på det endnu, men hvis du eksempelvis er buschauffør og kører med maske 3-4 timer i træk om dagen, og udvikler et eksem omkring munden eller lignende, så ville jeg stærkt anbefale dig at få sagen anmeldt til AES. Hvis den bliver afvist, så tag fat i fagforeningen eller en privat advokat.

Håndvask og eksem

Håndvaske er et andet område, nu vi er ved eksemen. Normalt kan det anerkendes, hvis man har 15-20 håndvaske om dagen og udvikler et toksisk eksem. Det krævede præ corona formodentligt, at du var sundhedsansat (eller en virkelig renlig type) for at ramme det. Men nu, hvor vi alle vasker hænder markant oftere, og eventuelt kombineret med handskebrug, så vil en del, også udenfor sundhedsvæsenet, formodentligt udvikle eksem, der kan anerkendes.

Og endelig er der selvfølgelig allergierne. Allergi er en spøjs ting, man kan udvikle det for nærmest alt, man er udsat for i noget tid. Når du pludselig er udsat for eksempelvis latexhandsker, masker med (for kroppen) unormale stoffer i og deslige i mange timer hver dag, så vil der komme allergi-sager på det også.

Med andre ord, hvis du får allergi overfor noget af den slags her under corona, så er det nok værd at få sagen anmeldt og se, hvad AES siger til det.

Med kortere ord, hvis du har ændret arbejdsform her under corona og pludseligt får en ny eksem, eller oplever en forværring af en eksisterende eksem, så er det nok værd at tage forbi en dermatolog og blive udredt.

Skriv med en sag

Har du en sag, er du velkommen til at skrive til [email protected]

Du kan spørge om fx:

  • Hvad der skal til for at anerkende Covid-19 som erhvervssygdom?
  • Sager om stress og andre psykiske sager, som kan være svære at få anerkendt.
  • Eller spørgsmål om, hvad der skal til for ikke at være dækket af arbejdsskadereglerne fx hvis man kommer til skade til julefrokosten på kontoret?

Vi kan desværre ikke svare på alle henvendelser. Udvælgelsen af sager sker hos Leif Donbæk og A4 Medier.