Anders_Bondo_Niels_Christian_Vilmann_Ritzau_Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Bondo: Der kommer ingen arbejdstidsaftale før sommerferien

5. jun 2020, 13:15
Forhandlingerne om lærernes arbejdstid har kørt på højtryk i pinsen. KL's og lærernes forhandlere er på vej til en enighed om flere elementer, men der er så store vanskeligheder, at det står klart, at der ikke kommer en aftale til afstemning før sommerferien.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Folkeskolen.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Der var to muligheder. Forhandlingssammenbrud eller forhandlingspause. Sådan skitserer formand for DLF Anders Bondo Christensen situationen i forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation, som er foregået hen over foråret.

LÆS OGSÅ: Lærerformand: Arbejdspres tvinger skolelærere til at gå ned i tid

Der har været intense forhandlinger gennem hele pinsen. Men Anders Bondo fortæller i en video til Danmarks Lærerforenings medlemmer, at der trods fremskridt er vanskeligheder:

- Vanskeligheder, der er så store, så vi efter mange, mange timers forhandling måtte konstatere, at dem kan vi ikke løse lige nu. I den situation er der er to muligheder: Den ene mulighed er, at en af parterne siger, vi kan ikke komme videre, vi må konstatere forhandlingssammenbrud. Det er slut. Den anden mulighed er, at vi sætter forhandlingerne på pause, siger Anders Bondo i en video, der blev sendt til medlemmerne torsdag.

Ingen aftale før sommerferien

Under overenskomstforhandlinger er det kutyme, at parterne ikke udtaler sig om, hvad der konkret sker ved forhandlingsbordet. Det gør Anders Bondo heller ikke i videoen.

Men det er tydeligt, at da parterne gik fra det sidste forhandlingsmøde var enigheden ikke lige på trapperne. I går modtog Anders Bondo så et brev fra KL.

- KL skriver, at de synes, at vi skal genoptage forhandlingerne. Nu vil jeg lige høre KL om, hvorvidt det er med henblik på, at vi kan indgå en aftale i nær fremtid, for så giver det god mening. Det er lige for at få tid til at prøve at få lagt den tankevirksomhed, vi har kørt med i flere uger og måneder lidt på afstand for at se, om der er nye veje ind til de vanskeligheder, vi står med lige nu. Det kan faktisk godt have en værdi, siger Anders Bondo.

LÆS OGSÅ: Skoleleder: 'Det er fandme godt klaret, hvordan personalet har formået at omsætte vores forventninger til det, vi ser derude i dag'

I Lærerforeningens hovedstyrelse er man enige om, at det ikke er nemt, fortæller Anders Bondo, men hvis KL er indstillet på at finde nye veje, så er DLF også.

- Men det betyder også, at der ikke ligger en aftale før sommerferien. Det er helt umuligt på nuværende tidspunkt. Og derfor vil en eventuel afstemning om en arbejdstidsaftale først foregå i det nye skoleår, siger han.

Derfor kan en pause være en god idé

Han erkender, at det kan virke fuldstændig tosset at tage endnu en pause i lærernes arbejdstidsforhandlinger. Men det giver mening, fordi parterne har nærmet sig hinanden på nogle områder, hvor de ikke tidligere har kunnet finde fælles fodslag, understreger han:

- Det er første gang siden 2013, at vi er kommet så langt at, vi faktisk på flere områder har fælles tekster, som vi tror på i fælleskab kan være med til at skabe bedre skole for både for kommuner, ledere og lærere.

Netop på grund af de muligheder, synes han, at forhandlingerne skal have en chance mere.

- Derfor er det i hvert fald min indstilling, at vi også skal prøve at tænke os om ekstra gang, inden vi helt opgiver. Jeg tror på, at den vej vi har valgt ind i de her forhandlinger, har et perspektiv for at lave bedre rammer for din hverdag. Har et perspektiv for at lave bedre rammer om en god skole.

LÆS OGSÅ: Efter flere års slagsmål: Nu tror lærerne på en ny aftale om arbejdstid

I går blev KL's brev vendt med formændene for DLF's kredse, og på tirsdag vil Anders Bondo mødes online med tillidsrepræsentanterne fra alle landet skoler for at orientere om forhandlingerne.