Børn fra fattige familier fryser i daginstitutioner

20200226-163150-6-1920x1280we
Mange steder i landet oplever pædagoger og private organisationer børn, der kommer i daginstitution i al for lidt tøj efter årstiden og fryser på legepladsen, fordi deres forældre ikke har råd til at købe en flyverdragt eller et par varme vinterstøvler til dem. (Arkivfoto) Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
25. jan. 2021 06.20
Coronakrisen virker som et forstørrelsesglas på den sociale ulighed. Mange familier har ikke råd til at købe en flyverdragt og varmt fodtøj til deres børn.

Øget hygiejne, mindre børnegrupper og mere udeliv.

Det er et par af de sundhedsfaglige retningslinjer, som landets daginstitutioner skal følge for at begrænse smitten af coronavirus, covid-19.

Men mange steder i landet oplever pædagoger og private organisationer børn, der kommer i daginstitution i al for lidt tøj efter årstiden og fryser på legepladsen, fordi deres forældre ikke har råd til at købe en flyverdragt eller et par varme vinterstøvler til dem. Det skriver Fagbladet 3F.

- Kolde og våde børn knuser nærmest pædagogernes hjerter, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL – børne- og ungdomspædagogernes landsforbund.

- Manglende vintertøj er et problem, som vi tit hører om, og der bliver italesat på de sociale medier. Der er også forældre, som fortæller, at deres børn ikke vil i børnehave, fordi det er for koldt, og de fryser, siger hun.

I Aarhus er Aarhus Forældreorganisation, Røde Kors, Red Barnet og en række andre frivillige orgaisationer gået sammen for at skaffe huer, handsker, varme sokker, varme trøjer, flyverdragter - og hvis det er muligt også vinterstøvler - til børn fra sårbare familier.

- Coronasituationen har vendt op og ned på vores dagligdag. Den øgede udetid er én af udfordringerne, som kun bliver sværere, når cirka 60 af vores 320 børn ikke møder op i ordentligt tøj, siger Lene Syberg, leder af Brabrand Dagtilbud.

Mødrehjælpen gav sidste år julehjælp til cirka 3.000 børnefamilier i en svær økonomisk og social situation. Hjælpen var 500 kroner per barn under 18 år, og en større undersøgelse blandt de trængte børnefamilier viser, at over halvdelen af dem ikke har råd til at købe det nødvendige fod- og overtøj til deres børn.

- Coronapandemien virker som et forstørrelsesglas på sociale problemer og den sociale ulighed. Også i daginstitutionerne, siger direktør Ninna Thomsen, Mødrehjælpen.

Mødrehjælpen indsamlede i efteråret penge til at sikre 500 børn en varm flyverdragt.

- Men det er slet ikke dækkende for behovet. Vores flyverdragter er en dråbe i havet, siger Ninna Thomsen.

- Vi oplever mange familier og enlige forsørgere, der er på kontanthjælp, eller på grund af coronaen har mistet deres job og derfor er rigtig, rigtig trængte økonomisk, siger hun.