Fredag eftermiddag er et stort kryds blokeret af arbejdere ved IKEA i Høje-Taastrup. Foto: Kristoffer Nordskov / A4 Medier

Vrede arbejdere blokerede kæmpe trafikkryds

14. feb, 14:00
Ansatte fra flere forskellige virksomheder blokerede fredag eftermiddag for trafikken i stort vejkryds i Høje-Taastrup.

Fredag eftermiddag klokken 14:00 blev trafikken helt blokeret ved et stort vejkryds ved IKEA i Høje-Taastrup. Det drejede sig om krydset mellem Helgeshøj Allé og Hveens Boulevard.

LÆS OGSÅ: Erhvervspsykolog: Topchefer er ikke deres løn værd

A4 Arbejdslivs journalister på stedet forklarer, at blokaden af det trafikale knudepunkt skyldtes, at en række af ansatte fra flere forskellige virkomheder er gået på gaden for at vise deres utilfredshed. 

- De går nu ud foran bilerne og blokerer vejbanen helt, lød det fra journalist Kristoffer Nordskov, da demonstranterne lidt før klokken 14 indtog vejbanerne for at spærre for fredagstrafikken. 

'Bekæmp social dumping' lød budskabet på et stort banner fra demonstranterne, som blandt andet talte trykkeriarbejdere fra det nærliggende Aller Tryk.

Trykkeriarbejderne har udsendt en fælles pressemeddelelse, mens trafikblokaden fandt sted, hvor de under overskriften 'Giv os en overenskomst som alle kan stemme ja til'.

Ifølge afsenderne af pressemeddelelsen var blokaden udløst af stigende problemer med social dumping og forringelser af arbejdsvilkår.

- Vi gør det for at gøre opmærksom på overenskomstforhandlingerne, som er en af de få muligheder, vi har for at påvirke udviklingen. Fra byggeri til trykkeri – samme kamp, skriver de.

Aktivister måtte springe for livet

Blokaden af den store vej ophørte efter 20 minutters tid, og forinden var der tale om blandede reaktioner fra bilisterne i det store vejkryds. 

- Enkelte bilister brokkede sig, siger journalist Kristoffer Nordskov, der også kan berette om bilister, der viste deres støtte til fredagens aktion med kommentarer og dyt fra deres køretøjer. 

En bilist var dog langt fra tilfreds med at være fanget i lyskrydset. 

- Bilisten kørte helt tæt på et banner, så dem, der holdt banneret, måtte springe til siden for ikke at blive ramt, fortæller A4 Arbejdslivs reporter i Høje-Taastrup. 

Demonstrationen talte blandt andet trykkeriarbejdere fra Aller Tryk og andre trykkerier i hovedstadsområdet. Derudover var flere folk fra byggebranchen også mødt op for at vise deres støtte til aktionen.

Tidligere fredag blokerede fagligt aktive også Kampmannsgade i centrum af København, hvor 3F's forbundshus ligger. Her handlede det ifølge de fremmødte om at vise støtte til byggeforhandlerne på lønmodtagersiden, der er i fuld gang med at forhandle ny overenskomst med Dansk Byggeri.

LÆS OGSÅ: Fagligt aktive bakkede op om forhandlere: Blokerede 3F's forbundshus

Protesterer mod unfair arbejdsgivere

I pressemeddelelsen understreger de vrede medarbejdere, at aktionen ikke er rettet mod alle deres arbejdsgivere. 

- Nogle af os kommer fra virksomheder med okay løn- og arbejdsforhold. Vi aktionerer ikke mod dem! Vi protesterer mod de arbejdsgivere, der bruger en lav mindsteløn til unfair konkurrence. Hvis ikke vi står sammen kan det brede sig til andre fagområder, skriver de blandt andet.

- Vi er trætte af, at OK-forhandlingerne kun giver os smuler, der ikke løser problemerne med social dumping. Mindstelønnen skal langt højere op, og der skal indføres kædeansvar i byggeriet, fortsætter de.

LÆS OGSÅ: Malerformand ser muligheder i industriforlig: 'Men vi kommer til at løse problemerne selv'

Medarbejderne er også vrede over, at arbejdsgiverne har fået større magt over de ansattes arbejdstid, skriver de:

- Skiftehold, weekendarbejde og lange vagter florerer. Det gælder også funktionsløn uden øvre arbejdstid. Med kort varsel kan arbejdsgiveren ændre på vagtplaner. Industriforliget sikrer os ikke styr på, hvornår og hvor mange timer vi skal arbejde.

Trykkeriarbejderne fra Aller Tryk har nu valgt at genoptage deres arbejde.