Blev tilbudt træpiller i stedet for løn:
'Helt urimeligt'

c20210114104234662_org
Den 29-årige 3F'er og litauer Neringa Saldauskiene blev i årevis snydt for løn på et fynsk gartneri. Foto: Privat / Fagbladet 3F
15. jan. 2021 06.36
Da Neringa Saldauskiene bad om mere i løn efter fem års ansættelse på et fynsk gartneri, blev hun tilbudt at få træpiller gennem sin arbejdsgiver.

Systematiske og omfattende brud på overenskomsten gennem flere år. Det har medarbejdere hos Gartneriet Skovbrynet på Fyn været udsat for, mens de har produceret og pakket potteplanter.

Men 3F opdagede underbetalingen i forbindelse med et kontrolbesøg på gartneriet, som nu har efterbetalt i alt 575.000 kroner i sagen. Beløbet rummer efterbetaling og godtgørelse til tre 3F’ere samt en bod på 50.000 kroner til fagforbundet for brud på overenskomsten for gartneriarbejde.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Arbejdsgiveren har i en lang periode udnyttet vores medlemmer ved at føre dem bag lyset og sætte dem i en loyalitetskonflikt over for både deres familie og bopæl. Det er en helt urimelig situation at sætte lønmodtagere i, siger Charlotte V. Petersen, formand for 3F Odense GOPS.

Gartneriet Skovbrynet er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A – og skal derfor følge foreningens overenskomst med 3F for arbejde på gartnerier.

Men kontrolbesøget hos blomstergartneriet i Odense viste, at ingen af de kontrollerede medarbejdere fik løn efter overenskomsten. At medarbejdere arbejdede langt ud over 37 timer om ugen – uden at få overarbejdsbetaling for det. Og at ansatte hverken fik ferietillæg eller indbetalt penge til deres pension.

Litauiske Neringa Saldauskiene er blandt dem, der blev snydt af Gartneriet Skovbrynet. Hun blev i maj 2015 ansat på gartneriet som funktionær – selvom hun udførte almindeligt gartneriarbejde. Hendes løn var på 20.683 kroner om måneden, og betaling for overarbejde var indeholdt i beløbet.

- Jeg arbejdede 45 timer om ugen. Og hvis jeg skulle holde ferie, så skulle jeg arbejde mere og selv spare op til det, sagde min chef. Han sagde, at alle arbejdede sådan, og at det var en god løn, siger 29-årige Neringa Saldauskiene til Fagbladet 3F.

- Men efter tre år i Danmark, fandt jeg ud af mere om forholdene her. Min chef havde sagt, at han var min ven, og jeg havde troet på ham. Men han havde løjet for mig. Han havde holdt skjult, at gartneriet havde overenskomst. Og det var et chok for mig at finde ud af, hvor mange penge han havde snydt mig for. Min mand og jeg havde fået et hus og to børn, som jeg måtte beskytte, siger hun.

Gartneriarbejderen steg slet ikke i løn i fem år. Men i foråret 2020 gik 3F’eren til sin arbejdsgiver for at få en højere løn samt pension.

Efterfølgende tilbød Jeppe Aavang Jensen, der ejer og driver Gartneriet Skovbrynet, at Neringa Saldauskiene – ligesom flere andre medarbejdere – kunne få betaling for arbejde i form af træpiller, computer og mobiltelefon via virksomheden.

Neringa Saldauskienes fagforening blev inddraget i sagen, og derefter skulle medarbejderne på gartneriet have nye ansættelseskontrakter som erstatning for de hidtidige, misvisende kontrakter.

Med den nye kontrakt steg hendes løn med knap 3.000 kroner om måneden, ligesom hun fik tillæg, betaling for overarbejde samt pension.

Derudover har Gartneriet Skovbrynet efterbetalt Neringa Saldauskiene i alt 342.000 kroner for manglende løn og pension, misvisende ansættelseskontrakt samt godtgørelse for hendes fratrædelse.

Om sagen og forliget siger Jeppe Aavang Jensen:

- Vi har lavet nogle fejl, og dem har vi rettet. Det er sådan set det, jeg har at sige til det.

Vidste du ikke, at du havde overenskomst?

- Det eneste, som jeg ønsker at udtale mig om, og som jeg har fået at vide af min advokat, er, at vi har lavet nogle fejl. Det er vi blevet klar over, og dem har vi rettet efter alle forskrifter fra 3F, siger gartneriejeren.

Til spørgsmålet om hvor vidt medarbejderne skulle arbejde ekstra for at holde ferie siger Jeppe Aavang Jensen:

- Det er en påstand, som mine medarbejdere er kommet med, og som ikke er blevet bevist.

Han har ingen kommentarer til om medarbejdere er blevet tilbudt træpiller og mobiltelefon som en del af betaling.