Millioncheck på vej til danske artister

20210912-024336-L-8192x5464ma
Blankmedieordningen blev indført i 1993, og i begyndelsen sikrede den danske kunstnere og rettighedshavere kompensation, når private kopierede deres materiale til VHS- og kassettebånd. (Arkivfoto) Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
20. maj 2022 14.08
Staten skal betale millioner til danske musikere, filmmagere og rettighedshaver. Det fastslår Østre Landsret, der har vurderet, at Kulturministeriet og Folketinget nølede med at ændre en omdiskuteret lovgivning, som de vidste, var i strid med EU-regler.

Staten skal punge ud, og det er danske musikere, filmmagere og andre rettighedshavere, som skal have pengene. 

Det har Østre Landsret netop fastslået i en opsigtsvækkende sag om kompensation, der i 2019 blev anlagt af Copydan, som sikrer, at blandt andre musikere får betaling for deres produkter.

Det skriver Politiken

Nærmere bestemt drejer det sig om en erstatning på 110 millioner kroner, der med renters rente bliver til i alt 138 millioner kroner, som staten skal betale til kunstnere og artister, fordi udformningen af den såkaldte “blankmedieordning”, der sikrer at private frit kan kopiere film og musik til eget brug, har været i karambolage med EU-reglerne om kopiering.

Glemt kodeord