Birthe Neumann bryder tabu ved at afsløre sin løn - forbund efterlyser større åbenhed

20210709-161825-6-1920x1279we
Birthe Neumann, der er aktuel i hovedrollen som Karen Blixen i den nye film 'Pagten, løftede i weekenden sløret for, hvad hun har tjent på rollen. (Arkivfoto) Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
5. aug. 2021 12.00
Skuespillere taler normalt ikke om deres løn, men det gør Birthe Neumann nu.

Det er ikke ofte, at danske skuespillere sætter tal på, hvor meget der ryger ind på kontoen for en rolle i en film eller på teatret.

Alligevel valgte Birthe Neumann, der er aktuel i hovedrollen som Karen Blixen i den nye film 'Pagten', i weekenden i et interview med Politiken at løfte lidt af sløret for, hvad hun tjener.

LÆS OGSÅ: Mens strejke raser på syvende uge: SF vil afsætte milliarder til kvindefag

Spurgt ind til, om hun har tjent 3 millioner kroner på sin rolle i filmen, svarer hun 'en tiendedel af det, du sagde der'. Og formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, mener, at skuespillere generelt skal blive bedre til at tale om deres løn i en branche, hvor emnet ellers har været tabu.

Den seneste lønstatistik fra Dansk Skuespillerforbund fra 2018 viser, at mændene generelt tjener omkring 35 procent mere end deres kvindelige kolleger i branchen. Og i en rapport om krænkende adfærd i branchen, som Aarhus Universitet lavede sidste år, var manglen på ligeløn også et af de hyppigste svar fra de kvindelige respondenter.

Birthe Neumann har over for avisen ikke villet uddybe nærmere omkring sin løn, og derfor er det svært for Skuespillerforbundets formand at vurderer, om lønnen er høj eller lav.

- Det er svært, når man ikke har de konkrete tal, men tendensen er, at mænd får tilbudt højere løn end kvinder for det samme arbejde i vores branche. Det kan vi jo se på de kontrakter, der bliver sendt til os i forbundet. Jeg forstår godt, at der er forskel på, hvad jeg får tilbudt for en film, og hvad Mads Mikkelsen får tilbudt. Men hvis man har den samme anciennitet og skal spille den samme type rolle, så bør der ikke være forskel på, hvad man får tilbudt i løn som mand eller kvinde, siger Benjamin Boe Rasmussen til Politiken og fortæller, at forbundet nu vil gå i gang med at lave en ny lønundersøgelse blandt sine medlemmer.