Biden efter rigsret:
En påmindelse om demokratiets skrøbelighed

20210214054310531_1000
Biden ses her i Det Ovale Værelse tidligere på ugen. Foto: Carlos Barria/Reuters
14. feb. 2021 06.15
USA's præsident, Joe Biden, mener ikke, at der kan herske tvivl om Donald Trumps ansvar for kongresuro.

Ganske vist er tidligere præsident Donald Trump lørdag blevet frifundet i sin anden rigsretssag.

Men i efterfølgeren Joe Bidens øjne kan der ikke herske tvivl om Trumps ansvar i forbindelse med urolighederne 6. januar, hvor tilhængere af præsidenten indtog USA's Kongres, og fem mennesker mistede livet.

Joe Biden hæfter sig således i lighed med mange andre demokrater ved de 57 senatorer - hvoraf syv var republikanere - der stemte for at dømme Donald Trump i rigsretssagen.

- Selv om den endelige afstemning ikke førte til en dom, er der ingen tvivl om substansen i anklagen, siger Biden i en meddelelse.

- Selv de, der var imod en dom - som Senatets mindretalsleder Mitch McConnell - mener, at Donald Trump var skyldig i et "skammeligt svigt af sine pligter" og er "praktisk og moralsk ansvarlig for at fremprovokere" volden ved Kongressen.

Dermed henviser Biden til de kommentarer, som McConnell er kommet med i kølvandet på Trumps frifindelse.

Her begrunder mindretalslederen sin stemme for en frifindelse med en teknikalitet - nemlig at det efter hans opfattelse ikke er muligt at dømme en præsident, der er fratrådt.

Biden fortsætter i meddelelsen med at sige, at han tænker på dem, der stod vagt ved Kongressen i januar.

- Dette triste kapitel i vores historie har mindet os om, at demokratiet er skrøbeligt. At det altid må forsvares. At vi må være evigt årvågne. At vold og ekstremisme ikke hører hjemme i USA, står der i meddelelsen fra Biden, som denne weekend tog på tur til Camp David, den siddende præsidents landsted i Maryland.

- Vi har alle et ansvar som amerikanere, og især som ledere, for at forsvare sandheden og bekæmpe løgne.

Trump selv har kaldt sagen endnu en fase i den "største heksejagt i landets historie".

Demokraterne, der havde stillet Trump for en rigsret for anden gang på et år, havde brug for stemmerne fra mindst 17 republikanske senatorer for at dømme ham.

Trump var anklaget for at have opildnet til oprør i forbindelse med stormløbet mod Kongressen 6. januar.

/ritzau/