Skoleelever_skolestart_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix
nullFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bekymring blandt lærerne på Aarhus-skole med mange somaliske elever

10. aug 2020, 6:43

Denne artikel er oprindeligt bragt på Folkeskolen.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Midt i forberedelserne til skolestarten på mandag breder usikkerhed og bekymring sig blandt lærerne på Ellehøjskolen i det vestlige Aarhus, skriver Folkeskolen.dk.

For festlighederne ved den første skoledag for den nye aarhusianske fusionskole, der er dannet af Tovshøjskolen og Ellekærskolen, risikerer nu at blive overskygget af utryghed og frygt på grund af de stærkt stigende smittetal for covid-19 i Aarhus.

LÆS OGSÅ: Aarhusianske buschauffører utilfredse efter coronaudbrud: Ikke særlig smart

Baggrunden er, at antallet af smittede i Aarhus nu stiger voldsomt. Både borgmester Jacob Bundsgaard (S) og sundhedsmyndighederne udtrykker stor bekymring - og den har nu bredt sig til lærerne på Ellehøjskolen, for tallene viser, at det især er personer med somalisk baggrund, der er blevet hårdt ramt. Tre ud af fire af de smittede i kommunen sidste uge havde somalisk herkomst.

Mange somaliske elever

På Ellehøjskolen er 95 procent af de cirka 360 elever tosprogede - og mellem en tredjedel og halvdelen af eleverne har somalisk baggrund.

- Så er det klart, at når jeg og kollegerne læser, at det somaliske miljø er hotspot for smitten i Aarhus, så bliver vi bekymrede. Det er noget, der fylder meget, lyder det fra lærer Andreas Ravn Skovse, der underviser i blandt andet dansk som andetsprog på Ellehøjskolen.

Han beretter, at problematikken har været vendt på et opstartsmøde inden skolestarten, men at det i øvrigt mest er noget, lærerne snakker om indbyrdes.

LÆS OGSÅ: Natteliv og spillesteder gruer for corona-genåbning: Fjern restriktioner - ellers dør vi

- Vi er lidt fanget, for vi synes egentlig ikke, at vi kan tage flere forholdsregler ud over de allerede eksisterende retningslinjer. Vi ønsker jo heller ikke at blive set som overreagerende. Vi har ikke indført skærpede sikkerhedskrav, og der er grænser for, hvad vi faktisk kan gøre - ud over at følge de generelle retningslinjer og være meget obs på det, siger Andreas Ravn Skovse og tilføjer:

- Vi må blandt andet stole på, at Børn og Unge følger smitteudviklingen, og at de ved lidt bedre end os, præcist hvor den er - og at vi nok skal få besked, hvis der kommer noget.

Lærerkrav om øget bevågenhed

Lærerne på Ellehøjskolen har dog opfordret skoleledelsen til at bringe deres bekymring videre til skoleforvaltningen.

- Vi ønsker, at der er en særlig bevågenhed på os og vores situation, for den er anderledes end for den gennemsnitlige folkeskole i kommunen, siger Andreas Ravn Skovse.

Han oplyser, at bekymringen blandt lærerne kommer meget forskelligt til udtryk. Nogle er meget bekymrede og utrygge. Selv forsøger han at fokusere på sin pædagogiske opgave, som går ud på at få hans elever til at føle sig trygge i et nyt miljø, siger han.

'Kun mig selv at tage hensyn til'

- Hvis der kommer en bette purk fra 1. klasse og lige skal have et klem af en lærer, som han kender i forvejen, så skal han have det, siger Andreas Ravn Skovse og understreger, at han ikke dermed mener, at de kolleger, der ser anderledes på det, er uprofessionelle.

LÆS OGSÅ: Lærere om ny millionaftale: 'De falder på et meget tørt sted'

- Det handler jo også om, hvordan man er som person. Og om man i sin nære familie har personer, der er ekstra udsatte. Det har jeg ikke. Jeg bor alene og har kun mig selv at tage hensyn til. Men hvis jeg nu ofte skulle besøge min gamle mor på et plejehjem, kan det godt være, at jeg ville tænke anderledes.