Raser over arbejdsvilkår for statens coronavikarer:
'Social dumping'

20201028-021628-L-1920x1920we
Enhedslistens Victoria Velásquez kalder sagen for ”statslig social dumping og en skandale”. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
8. jan. 2021 06.39
Siden april har hundredevis af vikarer hver dag løst opgaver for Erhvervsstyrelsen på ringere vilkår, end det er lovligt at tilbyde offentligt ansatte.

Røde partier kalder det ”social dumping” og ”en skandale”, mens eksperter sår tvivl om lovligheden.

Kritikken er rettet mod arbejdsvilkårene for ca. 250 vikarer, der hjælper med en af statens centrale coronaindsatser. Det skriver Altinget.

Siden maj har de siddet i en kontorbygning på Islands Brygge i København, hvor de har hjulpet Erhvervsstyrelsen med at vejlede tusindvis af virksomheder i de hjælpepakker, Folketinget vedtog første gang i marts.

Imens de sørger for at erhvervslivet bliver kompenseret for deres bidrag til at standse smitten, må vikarerne selv betale en stor del af regningen, hvis de bliver ramt af virussen.

De får nemlig ikke løn under sygdom, har ingen tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen, og der er ingen daglig arbejdsmiljørepræsentant i den kontorbygning, styrelsen siden maj har lejet til at huse de mange vikarer.

Og så bliver de bedt om at møde fysisk på arbejde hver dag for at udføre sagsbehandling, der alt sammen foregår digitalt.
Få dage inden jul blev 30 vikarer smittet med covid-19, trods deres advarsler til ledelsen om deres bekymring for arbejdsmiljøet midt i decembers høje smittetryk.

De arbejdsvilkår møder stor kritik hos to af den socialdemokratiske regerings støttepartier, Enhedslisten og SF.

”Det er en decideret skandale,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge, til Altinget.

Han kræver en redegørelse fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Det bliver bakket op af Enhedslistens Victoria Velásquez, der kalder sagen for ”statslig social dumping og en skandale”.

Erhvervsstyrelsen er placeret under Erhvervsministeriet, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) inden deadline.

Vikarerne er ikke ansat af Erhvervsstyrelsen, men kommer fra vikarbureauet Moment, der ikke ønsker at udtale sig i sagen.
Men det er alligevel en omgåelse af vikarlovens beskyttelseshensyn, mener Christian Højer Schjøler, der er forsker i arbejdsret fra Syddansk Universitet.

”Man må ikke stille vikarer dårligere end fastansatte, og det er de netop, hvis de eksempelvis ikke har ret til sygeløn,” siger han.

Erhvervsstyrelsen selv afviser kritikken:

”Kontrakten med Moment overholder selvfølgelig gældende lovgivning, herunder vikarloven og funktionærloven,” skriver vicedirektør Lars Øllgaard i et skriftligt svar til Altinget.