Arbejdsulykker kan føre til selvmord

27. aug 2020, 06:18
Hjernerystelser og andre kvæstelser på arbejdet kan føre til selvmord, viser flere undersøgelser.

Ofre for arbejdsulykker er i større risiko for at begå selvmord. Det viser en ny undersøgelse fra Korea, som netop er offentliggjort i et internationalt tidsskrift om arbejdsmedicin.

Den samme tendens blev dokumenteret i en amerikansk undersøgelse i fjor. Og ifølge danske forskere kan det samme gøre sig gældende herhjemme. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Notat afslører: Ansatte i disse brancher er hårdest ramt af corona-ledighed

- Arbejdsskader kan føre til sygdom, arbejdsløshed, ringere jobs og depression. Og depression er den vigtigste kendte risikofaktor for selvmord, forklarer Jens Peter Ellekilde Bonde, der arbejder på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Han kender ikke til danske undersøgelser af arbejdsskader og selvmord.

Ifølge en dansk undersøgelse kan hjernerystelser og andre voldsommere hovedskader føre til selvmord. Den forskning omfatter alle slags hovedskader, både på arbejdspladser, ved færdselsulykker og alle andre tilfælde.

Projektet er udført af blandt andre seniorforsker Trine Madsen fra Psykiatrisk Center København. Der er cirka dobbelt så mange selvmord blandt folk, der har været på hospital med en hovedskade.

- Vi har ikke undersøgt, hvorfor det er sådan, men vi har en klar teori. Mange får længerevarende konsekvenser af en hovedskade. De lider måske af hovedpine og koncentrationsbesvær, og de kan få svært ved at komme tilbage på job. Det kan lede til depression og selvmordstanker, siger Trine Madsen.

Professor Esben Agerbo fra Aarhus Universitet har tidligere været med til at undersøge, om folk i bestemte erhverv rammes af forholdsvis flere psykiske problemer. Han siger, at det ville undre ham meget, hvis der ikke blandt ofre for arbejdsulykker i Danmark var ekstra mange selvmord.

Professor Merete Nordentoft fra Psykiatrisk Center København er heller ikke forundret over den koreanske undersøgelse. Hun antager, at det samme gælder i Danmark.

- Det kan gå galt, hvis arbejdsulykker fører til langvarig sygdom og måske problemer med at genoptage arbejdet, mener Merete Nordentoft.

Den amerikanske undersøgelse peger på, at det navnlig er lidt mere alvorlige arbejdsulykker, der kan føre til flere selvmord. Det gælder, hvis kvæstelserne er så alvorlige, at de kræver mere end en uges fravær.