20201110144920476_1000
Oslo med strenge covid-19 tiltak.Lørdag aften var der kun få mennesker at se på restaurantgaden Stranden på Aker Brygge i Oslo. I baggrunden er det Oslo Rådhus. Oslo kommune har blandt andet indført fuldt stop for udskænkning på byens barer og restauranter som led i de tiltag, der skal begrænse coronasmitten. Foto: Erik Johansen/Ritzau Scanpix

Arbejdsløsheden stiger i Norge for første gang siden april

10. nov. 2020 17.30
Nye tiltag, der skal bremse coronasmitte, får især Oslos virksomheder til at sende ansatte hjem i stort antal.

For første gang i syv måneder har Norge stigende arbejdsløshed. Det viser tal fra den norske arbejds- og velfærdsforvaltning, Nav, tirsdag.

Ledigheden i Norge er steget til 6,7 procent i denne uge. Sidste uge lå den på 6,6 procent.

I alt har over 188.000 mennesker meldt sig ledige eller delvist ledige. Det er stigning på omkring 2600 i forhold til sidste uge.

- Efter en sammenhængende nedgang siden midten af april er antallet af jobsøgende steget i denne uge. Det skyldes hovedsageligt, at flere bliver permitteret på fuld tid, siger Navs direktør, Hans Christian Holte, i en pressemeddelelse.

Når en medarbejder er permitteret, er vedkommende sendt midlertidigt hjem.

- Det er særligt i Oslo, at antallet af permitterede er øget som følge af de nye smittetiltag, der trådte i kraft i går, siger Hans Christian Holte ifølge nyhedsbureauet NTB.

De ansatte, der midlertidigt sendes hjem, tælles med i ledighedstallet.

I begyndelsen af april kunne Norge melde om en ledighed på hele 15,4 procent. Det skyldtes, at nedlukningen i foråret kostede mange nordmænd deres job, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I februar - inden coronaen for alvor var kommet til Europa - havde Norge en ledighed på 3,7 procent.

I lighed med den danske regering besluttede Norges regering i midten af marts at lukke store dele af samfundet ned. Det har haft alvorlige konsekvenser for økonomien.

Tiltagene blev gradvist lempet. Men i sidste uge meddelte Norges statsminister, Erna Solberg, at der igen indføres restriktioner, der skal bremse smittespredningen.

/ritzau/