Rene_Nielsen_og_Anne-Lise_Nyegaard_hhv_n__stformand_og_ligestillingskonsulent_Dansk_Metal
René Nielsen og Anne-Lise Nyegaard, hhv. næstformand og ligestillingskonsulent, Dansk Metal Foto: Dansk Metal, collage

Arbejdsgiverne skal ind i kampen mod sexisme

10. nov 2020, 6:00
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

SEXISME FINDES I ALLE BRANCHER. Det har de sidste måneders vidnesbyrd fra politik, medierne, lægeverdenen og senest fra fagbevægelsen i den grad bekræftet. Opråbene og vidnesbyrdene understreger, at det er på tide med et opgør med en årelang dårlig kultur på arbejdspladsen, hvor både mænd og i særdeleshed kvinder udsættes for sexisme.

LÆS OGSÅ: Ekspert: - Svært at forhandle sig til mindre sexchikane på arbejdspladsen

Derfor vil vi starte med at rose initiativtagerne fra fagbevægelsen for at stå frem og sætte fokus på problematikken. For kun ved at italesætte problematikken om sexisme på arbejdspladsen, kan vi begynde at tage et opgør med den.

Dansk Metal har længe været optaget af, hvordan vi stopper sexisme og krænkende adfærd på arbejdspladsen. Vi arbejder nemlig til dagligt med at forebygge sexisme på autoværkstedet, på industrivirksomheden, på IT- og televirksomheden, og alle de andre steder, hvor medlemmer af Dansk Metal arbejder. Det gør vi blandt andet via uddannelse af vores tillidsrepræsentanter, der fra første parket skal være bolværket mod sexisme og krænkende adfærd. Derfor håber vi nu at kunne spille konstruktivt ind i debatten.

Vores erfaringer viser også, at det ofte er den chikanerede, der ender med at sige op pga. socialt pres, mens chikanøren kan beholde sit job
René Nielsen og Anne-Lise Nyegaard, hhv. næstformand og ligestillingskonsulent, Dansk Metal

For selv om Dansk Metal nok er det, mange vil betragte som en mandefagforening, da kun fire procent af vores medlemmer er kvinder, så har det kun gjort det endnu vigtigere for os at tale om. Vores erfaringer siger os nemlig, at der er nogle store kulturelle opgør, som skal tages, særligt på de mandsdominerede arbejdspladser med få kvinder. Vi hører nemlig fra unge kvinder, som oplever grænseoverskridende adfærd på forskellige virksomheder. De bliver fx klappet bagi af ledere, kollegaer og undervisere på de tekniske skoler, de får opfordringer til at have sex med kollegaerne, eller bliver spurgt detaljeret ind til deres sexliv.

ET AF DE STORE PROBLEMER med den her adfærd er, at kvinderne sjældent går videre med det. Vi hører primært om det i fortrolige samtaler. Det giver os, som fagforening, et mørketal for chikane. Årsagen til, at mange aldrig går videre med sagen og klager, er kulturen på virksomhederne. Hvis kulturen allerede tillader sexisme og chikane, så er der risiko for, at den også tillader eksklusion og mobning af den, der klager. Derfor kan det føles risikabelt at melde chikanen. Vores erfaringer viser også, at det ofte er den chikanerede, der ender med at sige op pga. socialt pres, mens chikanøren kan beholde sit job.

LÆS OGSÅ: Annes underviser tog hende på brystet: ’Jeg troede, du var sådan en gæv pige’

Derudover ved vi, at de mandsdominerede arbejdspladser, hvor der udelukkende er mænd ansat, også oplever chikane. Her er det ofte lærlinge, der står i skudfeltet. Fx har vi haft en sag med en ung lærling, som blev stalket og chikaneret af en værkfører på virksomheden. Her kontaktede vi arbejdsgiveren, som heldigvis tog affære. Men det burde aldrig været sket på arbejdspladsen i første omgang.

DERFOR HAR VI ET OPRÅB til arbejdsgiverne: Det største ansvar ligger hos jer. I skal gå forrest og sikre, at der er et godt arbejdsmiljø, hvor ingen føler sig krænkede, eller at deres grænser bliver overtrådt. Mange arbejdspladser og arbejdsgivere har allerede været ude og tage afstand til sexisme og chikane, men det er den lette del. Det reelle og hårde arbejde ligger i forebyggelsesarbejdet og håndteringen af den chikanerende tone og kultur.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere skal tage større ansvar for forebyggelse af sexchikane

Dansk Metal giver gerne et par konkrete bud på, hvordan man kommer i gang som arbejdsgiver. Først og fremmest bør man indføre politikker med klare signaler om, at alle skal kunne trives, og at alle former for seksuel chikane og mobning ikke må finde sted. Men det kan og må ikke stå alene. Derfor skal der gennemføres forebyggende handlinger med fx dialogmøder blandt de ansatte om, hvad politikkerne betyder for hverdagen, og hvordan de lavpraktisk skal afspejles på gulvet. Til sidst kan man sende både arbejdsgiver selv, HR og tillidsrepræsentanten på et kursus om, hvordan man forebygger seksuel chikane.

DET KAN ALT SAMMEN lyde meget let og forsimplet, og nogen vil måske stille sig selv spørgsmålet: Hvad gør Dansk Metal for at forhindre sexisme og krænkende adfærd på arbejdspladsen? Vi har først og fremmest smagt vores egen medicin og gennemført dialogmøder for samtlige medarbejdere i Dansk Metal.

LÆS OGSÅ: Lene udsat for sexchikane på jobbet: 'Vidste ikke, om jeg selv var skyld i det'

Derudover opfordrer Dansk Metal alle vores medlemmer til at komme til os, bruge deres tillids- og arbejdsmiljørepræsentant eller henvende sig i deres afdeling, hvis de udsættes for seksuel chikane, krænkende adfærd, eller hvis deres grænser overskrides. Vi står klar til at hjælpe.

For Dansk Metal er det essentielt, at alle skal have det godt med at gå på arbejde. Hvis vi skal have stoppet sexisme og krænkende adfærd på arbejdspladsen, så skal vi alle bidrage til en kulturændring. Men det største ansvar ligger hos arbejdsgiverne og ledelsen. Vi savner simpelthen flere arbejdsgivere – på tværs af brancher – der ikke kun sender prisværdige signaler, men i højere grad følger op med konkrete handlinger om, hvordan vi kan få stoppet sexisme og chikane på arbejdspladsen. Det kan kun gå for langsomt.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.