20170712-114140-A-1920x1281we
Arkivfoto af Retten i Nykøbing Falster, hvor en kvinde har fået 25.000 kroner i erstatning. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Kvinde voldtaget af kollega: "Det er grusomt"

2. jul 2020, 08:40
En kvinde får 25.000 kroner i erstatning efter at have været udsat for voldtægt og grov seksuel chikane af en kollega. Men HK raser. For der er brug for at slå meget hårdere ned på, at arbejdsgiver har siddet på hænderne.

Retten i Nykøbing Falster har tilkendt et kvindeligt HK-medlem 25.000 kroner i erstatning, efter at hun har været udsat for grov seksuel chikane af en kollega. Selv om medlemmet får medhold, har dommen derfor fået HK's næstformand Martin Rasmussen op i det røde felt:

- Det er grusomt, hvad vores medlem har været igennem, og jeg er rystet over, at retten ikke slår hårdere ned på det her. Vi taler om en medarbejder, som er blevet groft chikaneret af sin kollega. Ovenikøbet selvsamme mand som er dømt for at have voldtaget hende flere gange i hendes eget hjem. Og da hun så råber vagt i gevær, vælger arbejdsgiver bare at sidde på hænderne. Det er absurd. Som arbejdsgiver må man tage sit ansvar alvorligt. Og man har pligt til at gøre sit for at undgå, at seksuel chikane overhovedet opstår.

LÆS OGSÅ: Anklager mod plejehjem: Fandt pårørende i afføring og urin

På trods af at kvinden gjorde sin arbejdsgiver bekendt med de seksuelle overgreb, undlod arbejdsgiver at afskedige manden. Han blev først fyret - af helt andre årsager - to uger senere. Da medlemmet efterfølgende fortalte, at hun havde brug for at have fri til psykologbehandlinger, og at hun måtte sygemelde sig som følge af voldtægterne og chikanen, fyrede arbejdsgiver hende dagen efter.

Derfor får kvinden også en måneds løn i godtgørelse. Men sagen slutter ikke her, siger advokat i HK Maria Rasmussen, som har ført den på medlemmets vegne:

- Vi kommer til at anke dommen til Østre Landsret. Manden har befamlet medlemmet på arbejdspladsen. Han har ringet til hende 20-50 gange om dagen og ladet som om, han onanerede. Han har bombarderet hende med voldelige seksuelle SMS'er. Og i stedet for at hjælpe sin medarbejder i så grum en situation har arbejdsgiver givet hende sparket. Pudsigt nok lige efter, at hun meddeler, at hun har brug for en sygemelding pga. overgreb og seksuel chikane. Det er helt vildt, siger hun i en pressemeddelelse fra HK Danmark.